Qigong – energiemanagement

Relax More - Tai Chi of Qigong proberen?

Qigong (voorheen Chi Kung) betekent ‘cultivatie van vitale energie’. Het wordt ook wel eens Chinese yoga genoemd. De Qigong stijl die we bij Relax More in Apeldoorn oefenen is de Zhan Zhuang (spreek uit als ‘Dzjam Dzjong’) school van Master Lam.

In de lessen ligt de nadruk op het contact met het lichaam, de Qi en natuurlijke biologische cycli. De lessen zijn gebaseerd op een aantal oude oefensystemen, zoals de stille Zhan Zhuang houdingen en de acht interne strekkingen, Ba Duan Jin. Ze voeren naar een diepere ontspanning, en reguleren stress.
Immuniteit wordt ondersteund en Qi-circulatie gestimuleerd.

Relax More - Tai Chi of Qigong proberen?Op een aandachtige manier het lichaam en de principes van bewegen verkennen. Leren voelen hoe je stemming zich weerspiegelt in je lichaamshouding en omgekeerd. Inzien hoe automatismen zich in het lichaam genesteld hebben.

Op een interessante, leuke en gezonde manier sporten. Want we zullen ook regelmatig zweten…

Qigong – eeuwenoude kunst

De vertaling van Qigong is ‘de cultivatie van Chi’, de vitale energie. Het vormt een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskundige en martiale tradities. Voor gezonde mensen biedt het een mogelijkheid om die gezondheid te behouden en versterken. Zieken kunnen met Qigong stap voor stap hun vitaliteit herwinnen. Ouderen houden met Qigong contact met jeugdige veerkracht. Jonge mensen kunnen hun kracht ermee leren beheersen en richting geven.

Bij Relax More trainen we vooral in de befaamde Zhan Zhuang stijl, die een onderdeel is van de Da Cheng Chuan.

Binnen de Qigong traditie zijn er tal van richtingen en interpretaties. Eén van de meest oorspronkelijk stijlen is Zhan Zhuang Qigong, vertaald als ‘pole standing’ en vrij vertaald als ‘staan als een boom’. De training bestaat eruit om eerst voor kortere, en later voor langere tijd, in verschillende houdingen te blijven staan. Hoewel dit te eenvoudig lijkt om waar te zijn, blijkt het een fascinerende en opmerkelijk effectieve manier om weerstand en gezondheid te versterken.

Zhan Zhuang (spreek uit als ‘dzan dzuang’ [mandarijn] of ‘zham zhong’ [kantonees]) is een compleet systeem voor energie-management. In staande Qigong komen gezondheidsoefening, martiale kunst en lichaamsbewustwording samen. Het is de kunst van de batterij opladen.

Een kleine beweging is beter dan een grote beweging
Geen beweging is beter dan een kleine beweging
Stilte is de moeder van alle beweging
Grootmeester Wang Xiang-Zhai

Staande Qigong is het fundament van een befaamde martiale traditie: Da Cheng Chuan (“De grote voleinding”). In Da Cheng Chuan training vinden alle martiale bewegingen en toepassingen hun basis in staande Qigong. Stilte in beweging, beweging in stilte.

Er zijn zeven onderdelen van de Da Cheng Chuan training. De training is niet lineair, van A naar Z, opgebouwd, maar cyclisch. Elk trainingsonderdeel komt op den duur weer aan bod, maar iedere volgende keer met meer verdieping. Net als andere martiale tradities kan Da Cheng Chuan op te duur uitgroeien tot een fascinerende levenslange studie.

  • Zhan Zhuang Qigong: De beoefening van omschreven staande, zittende en liggende houdingen ter versterking van de interne lichaamsstructuur.
  • Shi Li. Letterlijk ‘power testing’. Het door middel van langzame beweging van de armen en bovenlichaam testen van de herwonnen interne structuur.
  • Zhou Bu. Looptraining, de equivalent van Shi Li, maar nu voor de benen. Balans en stabiliteit kunnen ook tijdens iedere loopbeweging bewaard blijven.
  • Fa Jin of Fa Li. Letterlijk ‘explosie kracht’. Oorspronkelijk een belangrijk onderdeel van de martiale training, nu technieken ter verbetering van lichaamscontrole en reactievermogen.
  • Tui Shou. Letterlijk ‘pushing hands’ of ‘circling hands’. Partneroefeningen om in de praktijk te testen hoe met druk en weerstand om te gaan.
  • Shi Zhan. De martiale toepassingen van al het bovenstaande.
  • Jian Wu. Het zich eigen maken van alle trainingsonderdelen, zodat ze als een tweede natuur worden.

In onze Qigong lessen besteden we aandacht aan de eerste drie onderdelen: Zhan Zhuang, Shi Li en Zhou Bu.

Met dank aan www.stilldynamics.org.

Iedere oosterse meditatie- en/of martiale traditie kent een lineage, een lijn van leraren die vaak vele honderden jaren en soms tot duizenden jaren terug gaat. In het geval van bijv. het Zenboeddhisme zijn 86 generaties leraren te traceren, tot aan de historische Boeddha zelf, bijna 500 v.C.

De Zhan Zhuang lijn is nog vrij kort en makkelijk op deze pagina weer te geven:

Relax More - Lijn van lerarenDe grondlegger van Zhan Zhuang Qigong in zijn huidige vorm en de overkoepelende Da Cheng Chuan was meester Wang Xiang-Zhai, een befaamde beoefenaar van de krijgskunsten (1885-1963). Hij liet zien hoe stabiliteit, kracht en reactievermogen getraind kunnen worden door stil te staan.

Qigong bestaat uit vele scholen en stijlen. Het is een zich nog steeds ontwikkelende gezondheidsleer en -beoefening. Vandaar dat de Zhan Zhuang lineage nog vrij kort is.

Relax More - Lijn van leraren 1Professor Yu Yong-Nian (1920-2013) was een leerling van meester Wang. Als medicus introduceerde hij in de vijftiger jaren de Zhan Zhuang Qigong in Chinese ziekenhuizen. Professor Yu haalde de Zhan Zhuang uit de sfeer van de martiale kunsten en maakte het geschikt voor gebruik voor gezondheid en revalidatie.

Relax More - Lijn van leraren 2Diens leerling, meester Lam Kam-Chuen, afkomstig uit Hong Kong, woont in London en introduceerde Zhan Zhuang in het westen. Van zijn hand verschenen een serie boeken over dit onderwerp: The Way of Energy, The Way of Healing, The Way of Power, Everyday Qigong en Walking Qigong.

Relax More - Lijn van leraren 3Peter den Dekker was een senior leerling van sifu Lam Kam-Chuen. Peter onderwijst Zhan Zhuang Qigong en Da Cheng Chuan in Nederland en een aantal andere Europese landen. Hij is de schrijver van The Dynamics of Standing Still.

Ronald de Caluwé traint een aantal jaren bij Peter den Dekker in Amsterdam en Haarlem.
In 2012 kreeg hij van Peter den Dekker toestemming om zelf lessen te gaan geven.

Met dank aan www.stilldynamics.org

De lessen zijn op maandagmorgen, woensdagavond en vrijdagmorgen.
Ook privélessen zijn mogelijk, neem hiervoor contact op.

LOCATIE    |    LESROOSTER     |     PROEFLES?    |    FOLDER

Hoewel ik zeer sceptisch stond tegenover dit soort ‘trainingen’ en begon met een houding van ‘baat het niet, dan schaadt het ook niet’, ben ik daar – na ca. 8 lessen – op terug gekomen.

Nog steeds vraag me wel eens af ‘wat doe ik hier?’, maar ik ervaar ook een zekere rust en lichamelijke ontspanning. Neemt niet weg dat het soms hard werken is om je een geestesgesteldheid eigen te maken van innerlijke rust en lichamelijke ontspanning.

Het helpt enorm dat ik leraar als Ronald heb, die geen ‘zwever’ is, geduld en humor heeft en ruimte geeft om jezelf te zijn.

Dus: met frisse moed naar de volgende reeks lessen!

Ria

Het ‘centreert’ me: ik voel mijn lichaam als een geheel en het geeft rust in het hoofd. Deze combinatie voelt heel natuurlijk, alsof het zo hoort, als een soort ‘er mogen zijn’.

Fina

Ik had forse pijnen in al mijn gewrichten na mijn chemotherapie. Die werden pas echt minder nadat ik met Qigong begonnen was en ik ben nu, na 2 jaar, deze pijnen helemaal kwijt.

Inés

Ik kan zeggen dat ik de kennismaking met jou en met Qigong als zeer plezierig heb ervaren. De lessen waren weldadig, er heerste een goede, ontspannen sfeer en ik vind Qigong beslist heilzaam om te doen.

Ik merkte duidelijk dat ik anders (beter!) terug reed na de les, ontspannen en met een gevoel van voldoening. De bewustwording van je lichaam bewerkstelligt dit ongetwijfeld. Kortom, een verrijking.

Marjolijn

Op deze pagina vind je nog meer deelnemerservaringen…

  • Relax More - Lichaamshouding

Lichaamshouding

Ik kreeg een mooi blogje van een student die nog maar kort met Tai Chi lessen bezig is en ben blij om het te mogen plaatsen op de website... Ik ben een beginner in Tai [...]

In ons blog vind je nog veel meer leesvoer over Qigong (en Tai Chi)

Waarom Tai Chi en Qigong belangrijk zijn in de hedendaagse drukte ziet u in dit korte en krachtige filmpje.