Home » Qigong – Bouwen aan innerlijke kracht en energie

Qigong – Bouwen aan innerlijke kracht en energie

Helende bewegingen en dynamische meditaties voor een soepel en vitaal lichaam, emotionele balans en een heldere geest.

Qigong in Zutphen, live of online

Gratis proefles!

Qigong (voorheen Chi Kung) betekent ‘cultivatie van vitale energie’. Het wordt ook wel eens Chinese yoga genoemd.

In de lessen ligt de nadruk op het contact met het lichaam, de Qi en natuurlijke biologische cycli. De lessen zijn gebaseerd op een aantal oude oefensystemen, sommige meer verstild, andere dynamischer en meer bewegend in de ruimte. Ze voeren naar een diepere ontspanning, en reguleren stress. Immuniteit en vitaliteit wordt ondersteund.

Een milde weg naar meer balans en veerkracht
voor lichaam en geest, een leven lang.

Op een aandachtige manier het lichaam en de principes van bewegen verkennen. Leren voelen hoe je stemming zich weerspiegelt in je lichaamshouding en omgekeerd. Inzien hoe chronische spanning en bewegingspatronen zich in het lichaam genesteld hebben.

Op een interessante, leuke en gezonde manier je gewrichten en spieren soepeler maken, je coördinatie en balans verbeteren en je energieniveau herstellen.

Geschikt voor iedereen, ongeacht conditie en leeftijd.

Relax More - Tai Chi of Chi Kung proberen?
De Qigong-lessen zijn live in Zutphen te volgen en tegelijk als online stream voor als je verder weg woont of er een keer niet bij kunt zijn.

Eeuwenoud en herontdekt door de wetenschap

Qigong vormt een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskundige en martiale tradities. Voor gezonde mensen biedt het een mogelijkheid om die gezondheid te behouden en versterken. Zieken kunnen met Qigong stap voor stap hun vitaliteit herwinnen. Jonge mensen kunnen hun kracht ermee leren beheersen en richting geven. Ouderen houden met Qigong contact met jeugdige veerkracht. 

In onze vergrijzende samenleving blijken Tai Chi en Qigong een van de meest effectieve methoden voor het behoud van geestelijk en lichamelijk welzijn.

En dat is hard nodig in deze tijd.
Lees bijvoorbeeld onderstaande verhalen:

Proefles volgen?

Een proefles Qigong is één keer per maand mogelijk, op de eerste dinsdag van de maand. Dat geldt voor zowel de live- als de online gestreamde les. Kijk voor de zekerheid in het lesrooster om te zien of er een les is op de eerstvolgende eerste dinsdagavond, want ik ben ook wel eens naar en (bij-)scholing. Je hoeft je voor een proefles niet voor te bereiden, maar áls je wilt, zou je bijvoorbeeld dit bericht: ‘Altijd les één‘ kunnen lezen. Trek makkelijke kleren aan, draag liever geen parfum of andere sterk geurende stoffen en neem iets mee voor aan je voeten.

Een proefles kost € 5, contant te voldoen. Vul het formulier hieronder in zodat ik weet dat je komt. Voor of na de live-les is er ruimte voor vragen of nadere kennismaking. Besluit je mee te doen, dan kun je je ter plaatse inschrijven en de week erna weer meedoen, maar dan als cursist.
De proefles was dan gratis.

De komende maanden is een proefles Qigong gratis

OK, ik meld me aan voor een proefles

"*" geeft vereiste velden aan

Welke les wil je bijwonen?

Kies een eerste dinsdagavond van de maand met de kiezer. (Controleer hier het lesrooster om te checken of er dan wel een les is).

DD dash MM dash JJJJ
Naam*
E-mailadres*
Misschien heb je specifieke klachten waar je aan wilt werken of zijn er beperkingen waar we rekening mee moeten houden?
Privacy en gebruik persoonsgegevens*
(De links openen op een nieuw tabblad.)
Wil je op de hoogte blijven via de nieuwsbrief?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktisch: tijden, kosten, lesinfo, inschrijven

De lessen zijn op dinsdagavond van 19.45 tot 20.45 uur. Check af en toe de data, want ik heb wel eens een (bij-)scholing en dan valt er een les uit. De data zijn:

[glossary_exclude]

dinsdag september 3
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag september 10
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag september 17
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag september 24
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag oktober 1
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag oktober 8
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag oktober 15
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag oktober 29
19:45 - 20:45 Qigong les
dinsdag november 5
19:45 - 20:45 Qigong les
Geen evenementen gevonden!
Meer laden
[/glossary_exclude]

Ook privélessen zijn mogelijk, neem hiervoor contact op.

Een live les kost € 12,50 per les.
Voor online deelname betaal je € 11,00 per les.

Betaling kan contant (graag) of overmaking naar bankrekening NL35 ASNB 8821 1352 33 t.n.v. Relax More. Je wordt verzocht om per kwartaal te betalen, per les is teveel administratief gedoe. Als je in één keer minimaal een kwartaal contant betaalt, krijg je 5% korting. Voor mensen met een kleine beurs is een aanpassing van de prijs mogelijk.

Betekent dit dat ik losse lessen kan volgen wanneer het mij uitkomt?
Ja en nee. Ja: je betaalt alleen de lessen die je ook daadwerkelijk volgt. Nee: als je Qigong les volgt, committeer je je aan de les en het (opnieuw) leren kennen van je lichaam, hoe het werkt en hoe je het zo optimaal mogelijk gebruikt. Dit is geen pad van losse lesjes wanneer het schikt, maar van zelfonderzoek en een zekere mate van toewijding.

 • Starten met de lessen kan altijd, dat hoeft niet persé aan het begin van het seizoen.
 • Een proefles is altijd te volgen, zie hierboven. Het is zelfs het beste om eerst een keer kennis te maken en dan te beslissen.
 • De leslocatie is Het Middenhuis in Zutphen.
 • Meenemen/aandoen:
  • Zorg dat je wat gegeten hebt, maar niet té vol zit
  • Makkelijk zittende kleding
  • Sloffen of sokken (liever geen blote voeten of buitenschoenen in de zaal)
  • Flesje water of ander drinken
  • Géén parfum of andere sterk ruikende stoffen opdoen voor je naar de les komt

Inschrijven voor de lessen

Vul onderstaand formulier om je aan te melden voor de lessen. Alvast dank en graag tot binnenkort!

Ja, ik kom naar de Qigong les!

Ervaringen van deelnemers

de Qigong stijl die we oefenen

Een compleet systeem voor energiemanagement

Binnen de Qigong traditie zijn er tal van richtingen en interpretaties. Eén van de meest oorspronkelijk stijlen is Zhan Zhuang Qigong, vertaald als ‘pole standing’ en vrij vertaald als ‘staan als een boom’. De training bestaat eruit om eerst voor kortere, en later voor langere tijd, in verschillende houdingen te blijven staan. Hoewel dit te eenvoudig lijkt om waar te zijn, blijkt het een fascinerende en opmerkelijk effectieve manier om weerstand en gezondheid te versterken.

De wijsheid en inspiratie, alsmede het helend vermogen van het lichaam kan niet voluit benut worden voordat we echte kracht van innerlijke en uiterlijke balans hebben leren kennen. Yi Quan (en andere naam voor Zhan Zhuang) is een effectieve manier om je met deze spontane wijsheid te verbinden, fixaties op het verleden en de toekomst los te laten, te leren vertrouwen op de wijsheid in je lichaam, en de beperkingen van je brein te overstijgen…
… middels eenvoudige en makkelijk te leren houdingen, oefeningen en meditaties, die onze vaardigheden vergroten, in Tai Chi, Qigong, in iedere sport en in het dagelijks leven.

Zhan Zhuang (spreek uit als ‘dzan dzuang’ [mandarijn] of ‘dzjam dzjong’ [kantonees]) is een compleet systeem voor energie-management. In staande Qigong komen gezondheidsoefening, martiale kunst en lichaamsbewustwording samen. Het is de kunst van de batterij opladen.

Staande Qigong

Staande Qigong is het fundament van een befaamde martiale traditie: Da Cheng Chuan (“De grote voleinding”). Een andere naam voor deze traditie is Yiquan (body-mind [of intentie]-boksen).

Yiquan gebruikt geen vormen om technieken aan te leren. We hanteren een uniek leerproces waar de student kennis maakt met lichaamsmechanica, krachtgeneratie en het ontwikkelen van intuïtie.
Er wordt veel geoefend op ‘lichaamsgewaarwording’. Het aanvoelen van het lichaam en de spieren via visualisatie en Yi (intentie).

Bij Yiquan gaat het niet om technieken maar vooral om het doorgronden van principes.

Yiquan of Da Cheng Chuan is een tamelijk jonge traditie, rond 1928 ontstaan uit het werk van Grootmeester Wang Xiang-Zhai.

In Da Cheng Chuan training vinden alle martiale bewegingen en toepassingen hun basis in staande Qigong. Stilte in beweging, beweging in stilte. Er zijn zeven onderdelen van de Da Cheng Chuan training. De training is niet lineair, van A naar Z, opgebouwd, maar cyclisch. Elk trainingsonderdeel komt op den duur weer aan bod, maar iedere volgende keer met meer verdieping. Net als andere martiale tradities kan Da Cheng Chuan op te duur uitgroeien tot een fascinerende levenslange studie.

Zeven trainingsonderdelen

 • Zhan Zhuang Qigong: De beoefening van omschreven staande, zittende en liggende houdingen ter versterking van de interne lichaamsstructuur.
 • Shi Li. Letterlijk ‘power testing’. Het door middel van langzame beweging van de armen en bovenlichaam testen van de herwonnen interne structuur.
 • Zhou Bu. Looptraining, de equivalent van Shi Li, maar nu voor de benen. Balans en stabiliteit kunnen ook tijdens iedere loopbeweging bewaard blijven.
 • Fa Jin of Fa Li. Letterlijk ‘explosie kracht’. Oorspronkelijk een belangrijk onderdeel van de martiale training, nu technieken ter verbetering van lichaamscontrole en reactievermogen.
 • Tui Shou. Letterlijk ‘pushing hands’ of ‘circling hands’. Partneroefeningen om in de praktijk te testen hoe met druk en weerstand om te gaan.
 • Shi Zhan. De martiale toepassingen van al het bovenstaande. Soms wordt hier ook Shi Sheng (stem/adem training) bij gerekend.
 • Jian Wu. Het zich eigen maken van alle trainingsonderdelen, zodat ze als een tweede natuur worden.

In onze Qigong lessen besteden we vooral aandacht aan de eerste drie onderdelen: Zhan Zhuang, Shi Li en Zhou Bu.
Daarnaast is er altijd aandacht voor een zorgvuldige opwarming of verzachting van het lichaam en beoefenen we regelmatig de klassieke Acht Brokaten, een krachtige en heilzame serie ‘interne strekkingen’.

Met dank aan www.stilldynamics.org.

Lijn van leraren

Iedere oosterse meditatie- en/of martiale traditie kent een lineage, een lijn van leraren die vaak vele honderden jaren en soms tot duizenden jaren terug gaat. In het geval van bijv. het Zenboeddhisme zijn 86 generaties leraren te traceren, tot aan de historische Boeddha zelf, bijna 500 v.C.

De Zhan Zhuang lijn is nog vrij kort en makkelijk op deze pagina weer te geven:

Relax More - Lijn van leraren

De grondlegger van Zhan Zhuang Qigong in zijn huidige vorm en de overkoepelende Da Cheng Chuan was meester Wang Xiang-Zhai, een befaamde beoefenaar van de krijgskunsten (1885-1963). Hij liet zien hoe stabiliteit, kracht en reactievermogen getraind kunnen worden door stil te staan. Qigong bestaat uit vele scholen en stijlen. Het is een zich nog steeds ontwikkelende gezondheidsleer en -beoefening. Vandaar dat de Zhan Zhuang lineage nog vrij kort is.

Relax More - Lijn van leraren 1

Professor Yu Yong-Nian (1920-2013) was een leerling van meester Wang. Als medicus introduceerde hij in de vijftiger jaren de Zhan Zhuang Qigong in Chinese ziekenhuizen. Professor Yu haalde de Zhan Zhuang uit de sfeer van de martiale kunsten en maakte het geschikt voor gebruik voor gezondheid en revalidatie.

Relax More - Lijn van leraren 2

Diens leerling, meester Lam Kam-Chuen, afkomstig uit Hong Kong, woont in London en introduceerde Zhan Zhuang in het westen. Van zijn hand verschenen een serie boeken over dit onderwerp: The Way of Energy, The Way of Healing, The Way of Power, Everyday Qigong en Walking Qigong.

Relax More - Lijn van leraren 3

Peter den Dekker was een senior leerling van sifu Lam Kam-Chuen. Peter onderwijst Zhan Zhuang Qigong en Da Cheng Chuan in Nederland en een aantal andere Europese landen. Hij is de schrijver van het prachtige The Dynamics of Standing Still.

Ronald de Caluwé traint een aantal jaren bij Peter den Dekker in Amsterdam en Haarlem. In 2012 kreeg hij van Peter den Dekker toestemming om zelf lessen te gaan geven.

Met dank aan www.stilldynamics.org

Scroll naar boven