Inleiding
Begin december is een mooie tijd om eens terug te kijken op het afgelopen jaar en tegelijk vooruit te kijken naar het komend jaar. In dit artikel beschrijf ik wat ons bij Relax More zoal bezig hield, -houdt en gaat houden. Je zult zien: dat is heel wat! Pak daarom misschien maar even een kopje thee voor je verder leest 😁…
Tai Chi en Qigonglessen
Ik ben blij dat de Tai Chi en Qigong lessen weer zijn begonnen. Twee disciplines die bij uitstek een mooi vervolg zijn op een mindfulness– of compassietraining. De weg naar meer rust en emotionele stabiliteit en minder stress blijkt – ook volgens de wetenschap – een weg te zijn die via het lichaam gaat. De rustige Tai Chi en Qigong bewegingen blijken dan erg helpend te zijn als vertaalslag van aandachtigheid en mildheid naar het dagelijks leven.
De vertaalslag
Ik ben zelfs van mening dat die broodnodige vertaalslag misschien wel béter te maken is middels Tai Chi en Qigong dan met yoga. Dat is niet bedoeld om yoga in een negatief licht te zetten, want het is oprecht een prachtige bewegingsleer. We kunnen echter ook stellen dat ons leven zich niet afspeelt op een yoga-matje, maar in de driedimensionale wereld, waarin we interacties hebben met andere mensen. Juist deze interacties zorgen vaak voor stress. Denk hierbij aan gesprekken, vergaderingen, opkomen voor jezelf, een grens trekken of iemand de liefde verklaren. Tai Chi en – in iets mindere mate – Qigong bevatten interactieve oefeningen die zich afspelen in de driedimensionale ruimte, en ons op verschillende manieren kunnen leren om gezond(er) met de druk om te gaan die wijzelf en anderen op ons leggen. Van kleine, leuke en speelse oefeningen tot en met boksen aan toe.
Nieuwe dimensies
Ik heb dit jaar meegedaan met de landelijke competitie Tai Chi en samen met een medestudent van leraar Laura Stone een duo zwaardvorm aan de jury laten zien. Daarbij hebben we onszelf een handicap gegeven door de vorm in spiegelbeeld te doen: mijn maatje Alwin deed de vorm de “gewone” kant op en rechtshandig, ik deed de vorm linkshandig en dus linksom. We wonnen de eerste prijs in onze poule!
(Op de foto vlnr: ondergetekende, leraar Laura Stone, Alwin Wubben.)
Ander mooi Tai Chi nieuws is dat ik eind november mijn lerarencertificaat van Master Laura Stone ontving. De afgelopen zes jaar volgde ik – samen met een aantal andere studenten – bij Laura een verdiepende opleiding Tai Chi waarin ook aandacht was voor het lesgeven in onze stijl. Ik kwam tot de ontdekking dat ik in die zes jaar ongeveer 50 weekenden getraind heb bij Laura. Aangezien onze vorm 60 bewegingen omvat, waarvan een aantal bewegingen meerdere keren voorkomen, betekent dit dat we steeds een weekend aan één beweging besteed hebben. Dat is inderdaad ‘verdiepend’ te noemen!
Komend jaar
Het komend jaar ga ik over de voordelen van Tai Chi schrijven en dit uiteraard op de website plaatsen. De lessen geven mij en de deelnemers plezier en zijn leerzaam. Yoga heeft jarenlang de wind in de rug gehad doordat het van meet af aan in de mindfulnesstraining is verwerkt. Dat was mooi en beslist niet onterecht, en nu mag Tai Chi en Qigong ook best even wat meer in de schijnwerpers. Ik plaats het daarmee niet boven yoga, maar ernaast, waar het hoort.
Nóg belangrijker is het om zelf te blijven trainen en lessen te geven in Tai Chi en Qigong. Ik hoop dat over een jaar enkele mensen de handvorm goed genoeg kennen, dat we een begin met de zwaardvorm kunnen maken. Of met de lange vorm of een waaiervorm, waar ik het afgelopen jaar ook veel op getraind heb.
Verdiepende workshops
Voor Tai Chi spelers die de vorm van Grootmeester William Chen al kennen (de vorm die we in de Zutphense lessen beoefenen) zijn er in 2023 een viertal verdiepende workshops. Op dit moment zal dat vooral gelden voor de studenten die mijn lessen in Apeldoorn volgden, maar in 2024 kunnen daar vast wel enkele Zutphense studenten aan meedoen!
Nieuwe trainer in aantocht
Al een aantal jaren heb ik contact met Judith. Zij was deelneemster in een van mijn eerste mindfulnessgroepen en het contact bleef. Omdat ik me wat meer toe wil leggen op compassievolle beweegvormen in combinatie met trauma-sensitief werken (hierover verderop in dit artikel meer), heb ik Judith gevraagd of zij mindfulnesstrainer wil worden. Ik zag namelijk al lang dat Judith een heel goede trainer gaat zijn!
Na wat bedenktijd zei Judith ‘Ja’ en startte ze afgelopen najaar met de trainersopleiding.
Op deze pagina stelt zij zich nader voor. De opleiding is pittig maar verloopt voorspoedig en met een beetje geluk gaat Judith april 2023 haar eerste training geven.
Nieuwe training in aantocht
Enkele weken geleden belde me een therapeut met een compliment over de info over de werking van ons stresssysteem op de website. Daarbij volgde de vraag of ik ook trainingen voor therapeuten verzorg op het gebied van stress, traumaresponsen en ons de werking van ons autonome zenuwstelsel. Toeval bestaat niet, want ik was net aan ‘het sudderen’ hierover. En zo kwam het dus dat ik een tweedaagse training voor therapeuten, trainers en coaches ben gaan ontwikkelen over de polyvagaaltheorie en trauma-responsen. Met een gedegen theoretisch kader en mét oefeningen.
In het eerste kwartaal van 2023 is er een pilot, daarna gaat deze training regelmatig van start. Ik heb contact met een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het faciliteren van dit soort trainingen (Bivt.nl), zodat ik me alleen met de inhoud hoef te bemoeien. Abonneer je op hun nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven.
Groepssupervisie
Sinds enkele jaren ben ik supervisor voor compassietrainers in opleiding. Ik ben dankbaar dat de grondleggers van de MBCL-/Compassietraining me hier destijds voor gevraagd hebben en heb inmiddels een aantal trainers mogen superviseren. Mijn stijl van begeleiden heeft zich ontwikkeld naar het steeds meer aandacht hebben voor belichaming van hetgeen je uitdraagt.
Het verzorgen van een compassietraining is geen techniek die je kunt leren in de technische zin van het woord. Het vraagt een aantal kwaliteiten die tijd nodig hebben om tot bloei te komen. Vertrouwen in het feit dat je niet alles hoeft te weten bijvoorbeeld, dat antwoorden niet bedacht hoeven te worden maar in het moment kunnen ontstaan. Het vermogen om niet actief in te grijpen als een deelnemer even geraakt wordt, maar er wel te zijn en te blijven en er gewoon even de tijd voor te nemen.
Dat kan alleen maar als je als trainer zelf serieus compassie traint en je emotionele huishouding een beetje op orde hebt en je automatismen en patronen kent en daar niet-reactief mee kunt zijn. Ik noem mijn stijl belichaamd en trauma-sensitief.
De afgelopen maanden heb ik met mijn goede en zeer ervaren collega Peter Paanakker, die een zelfde benadering van het trainerschap en supervisie heeft, uitgewisseld en we besloten samen groepssupervisie te gaan organiseren met belichaming (embodiment) en trauma-sensitiviteit als fundament. Een boeiende ontwikkeling waarvan ik hoop dat trainers het belang zien.
Traumatherapie wordt traumabegeleiding
Dan heb ik ook nog een tamelijk grote beslissing genomen, namelijk dat ik al mijn lidmaatschappen van beroepsverenigingen heb opgezegd per 1 januari 2023. Ik blijf alleen lid van de VMBN, zodat Mindfulnessdeelnemers hun vergoeding kunnen blijven krijgen van de ziektekostenverzekeraars.
Dat betekent dat ik geen bijscholingen meer ga volgen voor verplichte punten, maar alleen dingen waar ik écht iets aan heb. Het betekent ook dat ik mij dan geen therapeut meer mag noemen, want dan ben je verplicht aan een hele rimram van regels te voldoen. En daar wil ik nu juist van af. Cliënten die in 2023 voor trauma-begeleiding komen, krijgen geen vergoeding meer van de ziektekostenverzekeraar. Nu kregen veel mensen die vergoeding toch al niet en was hij vaak beperkt tot een bedrag dat lang niet toereikend was.
Nu ik minder kosten maak voor lidmaatschappen en bijscholingen, kunnen de prijzen voor de trauma-begeleiding naar beneden (ik maak ze ook meer inkomensafhankelijk), dus per saldo valt ‘de schade’ denk ik mee.
Vanzelfsprekend blijf ik zorgen voor het krijgen van intervisie, supervisie en bijscholing. Ook blijven je persoonsgegevens bij mij beschermd volgens de wettelijke normen.
Wens voor de nabije toekomst
Hierboven schreef ik al dat ik me meer toe wil leggen op compassievolle beweegvormen in combinatie met trauma-sensitief werken. Ik schreef daar niet bij dat ik dit in groepen wil gaan doen. Daarom ben ik dubbel blij met de komst van Judith: zodat ik minder mindfulnesstrainingen hoef te geven en er ruimte komt voor deze nieuwe groepen.
In de loop van de komende tijd zal stapje voor stapje duidelijker worden hoe dit eruit gaat zien.
Wereldvrede meditatie
Op Oudjaarsdag doen we mee met de Wereldvrede meditatie. Je kunt er live bij zijn in de zaal, of de online stream volgen. In beide gevallen maken we een rimpeling van positiviteit in het universum, samen met heel veel andere mensen die in hun tijdzone hetzelfde doen. Zo verspreidt onze positieve intentie zich als een golf over de aarde.
Meedoen?
Tot slot
Het is al met al best een lang artikel geworden. Wat is er veel gaande!
Misschien dat een trend duidelijk wordt? Voor mij wel in ieder geval. Grofweg kun je zeggen dat de trend zich ontwikkelt van individueel naar groepswerk en van stille naar bewegende meditatievormen. Daarnaast is er een trend van cliëntgericht werk naar therapeutgericht werk.
Interessante ontwikkelingen, die geheel organisch ontstaan zijn. Hopelijk ben je geïnteresseerd om de ontwikkelingen te blijven volgen. Nu ik het zelf zo op een rij gezet heb, heb ik zin om ermee aan de slag te gaan. Ik zal dit echter op een manier gaan doen waarbij ik óók voldoende vrije tijd overhou. De stapel ‘te lezen boeken’ is namelijk ook groter geworden het afgelopen jaar, en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling!
Grote foto: SOULSANA on Unsplash