Adem

« Naar begrippenlijst

De adem is geen stoffelijk ‘ding’ dat vrij geprepareerd kan worden of zichtbaar gemaakt kan worden op een foto of scan. Het is de lucht die we in- en uitademen. Ademen is een levensproces.

Technisch

Technisch gezien is ademen het proces van het uitzetten en weer inkrimpen van de romp, meestal het eerst gevoeld in de borst en de buik, waardoor lucht in- en uitstroomt. Nóg technischer geformuleerd: De ademhaling is een gecoördineerde activiteit van het diafragma en de bekkenboden met excentrische  controle van de spieren die geassocieerd zijn met de thorax en het abdomen. Het diafragma speelt ook een cruciale rol bij de spinale stabiliteit tijdens bewegingen, waardoor er een sterke connectie bestaat tussen ademhaling, spinale stabiliteit en beweging. (bron)

In de longen vindt hierbij uitwisseling plaats van (vooral) zuurstof en kooldioxide. De gehaltes van deze stoffen in ons bloed worden nauwkeurig bewaakt door receptoren [= meetinstrumentjes] in de wand van een aantal grote bloedvaten. Zij geven vervolgens deze informatie door aan het ademcentrum in onze hersenstam, die de diepte en het tempo van de adem regelt.

Autonoom of … ?

Gelukkig hoeven we de ademhaling niet zelf te regelen, anders zouden we een probleem krijgen wanneer we gingen slapen. De adem wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. In tegenstelling tot andere autonome functies (zoals bijv. spijsvertering, hartslag, zweten) is de adem óók toegankelijk voor onze bewuste controle en zo door ons te sturen.

Met het bewust beïnvloeden van de adem hebben we een soort toegangspoort tot het autonome zenuwstelsel, waarbij we dan meestal op zoek zijn naar het parasympatische deel ervan, het deel dat voor rust en herstel zorgt.

In de meditatie

De adem symboliseert in veel culturen en spirituele tradities een brug tussen lichaam, geest en gemoedstoestand. Het Latijnse woord ‘spiritus’ (waar spiritualiteit van afgeleid is) betekent ‘geest’ en ‘adem’. Datzelfde geldt voor het Hebreeuwse ‘ruach’.

De emotionele, mentale en fysieke toestand weerspiegelen zich in het adempatroon.
In de meditatie besteden we vaak aandacht aan de adem door het ademproces te observeren en eventueel met zachte intentie de adem te beïnvloeden in de richting van iets meer zachtheid en ontspannenheid.
Voor veel mensen die beginnen met mediteren is het uitdagend om de adem te observeren met vriendelijke aandacht zónder dat proces te beïnvloeden of controleren. Dit is illustratief voor de vervreemding die er is van ons eigen lichaam, voor het gebrek aan vertrouwen in de intelligentie van ons lichaam en voor de overschatting van het belang van onze wilskracht.
Een mooi startpunt voor een mindfulnesstraining

Uniek?

Relax More - Adem (Foto: Artem Sapegin on Unsplash)

Ademen is een eigenschap van alle levende wezens. Zelfs bacteriën die geen zuurstof gebruiken, halen adem, maar dan om bijv. nitraat of sulfaat op te nemen in plaats van zuurstof. Planten en bomen ademen (meestal) kooldioxide in en zuurstof uit.
Maar ademen doen ze allemaal.

Adem_(lucht) (Wikipedia)

Adem is de lucht die door levende wezens wordt gebruikt. Dit proces wordt ademen of ademhalen genoemd.

De Grieken en Romeinen meenden dat vissen niet ademden. Plinius stelde echter dat ze wel degelijk adem moesten halen. Hij stelde dat ze konden kijken en horen en daar was volgens hem lucht voor nodig. Dus stelde hij, hoewel zijn redenering niet klopt, dat ze moesten ademen. Verder merkte hij op dat vissen soms naar lucht hapten.

« Naar begrippenlijst