Home » Brein » Amygdala

Amygdala

« Naar Relaxicon begrippenlijst

Een amandelvormige reeks hersencellen die in het limbische brein ‘liggen’. De amygdala wordt vaak ‘de rookmelder’ van het lichaam genoemd. De belangrijkste functie van de amygdala is dan ook om informatie die via de zintuigen binnenkomt emotioneel te interpreteren: wat is nu belangrijk om veilig te zijn en te overleven?

Snelheid is dus van groot belang. Dat is ook te merken, of eigenlijk juist niet: vaak reageren we op een prikkel vóórdat we bewust in de gaten hebben wat er gebeurt.

Net als een echte rookmelder kan ook de amygdala ‘te scherp’ afgesteld staan. Als je een keer erg geschrokken bent van een slang, is de kans groter dat je amygdala een op de grond liggende kromme tak als een mogelijke dreiging interpreteert. Je alarmsysteem gaat aan en het stresssysteem wordt dus geactiveerd. Daarna wordt je je bewust van het feit dat je schrikt van een kromme tak.

Bij een angststoornis kan sprake zijn van een zogenaamde amygdala hijack.

Mindfulness en de Amygdala

Het beoefenen van mindfulness vermindert de hoeveelheid grijze stof in de amygdala, zo blijkt uit onderzoek. Het angstcentrum vertoont dus een zwakkere respons op een emotionele trigger, naast dat het ook nog eens beter wordt gereguleerd door de PFC, die ‘sterker’ wordt door mindfulnessbeoefening.

Foto: Jasmin Sessler on Unsplash

Synoniem(en):
amandelkern, angstcentrum, rookmelder
Amygdala (Wikipedia)

De amygdala (meervoud: amygdalae, Grieks: ἀμυγδαλή amygdalē = amandel) of amandelkern is een amandelvormige kern van neuronen. Er zijn twee amygdalae, die diep in de temporale kwab van de hersenen liggen en deel uitmaken van het limbisch systeem. Er bestaan veel verbindingen met de nabijgelegen cortex orbitofrontalis en ventromediale prefrontale cortex. Dit circuit speelt een centrale rol bij de verwerking van weerzinwekkende prikkels en regulatie van angst.

Amandelkern
Amygdala
De amygdalae in de hersenen
Vooraanzicht van de menselijke hersenen
Synoniemen
Latijn corpus amygdaloideum
nucleus amygdalae
nucleus taeniaeformis
tuberculum amygdaloideum
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Bij iedere nieuwe situatie bepaalt het individu welke emotionele reactie het meest zinvol is. Daarbij reageert de amygdala bijvoorbeeld ook op de gezichtsuitdrukking van soortgenoten. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en volledig automatisch (dat wil zeggen reflexmatig) plaatsvinden.

Met name de rol bij angstreacties is bekend, maar de amygdala lijkt ook betrokken te zijn bij andere emoties, zoals agressie en seksueel gedrag. Door een bepaalde situatie een emotionele waardering te geven (en als zodanig in het geheugen vast te leggen), kan het individu een toekomstige soortgelijke situatie gemakkelijker herkennen en daar gepast op reageren (bijvoorbeeld met een vecht- of vluchtreactie).

« Naar Relaxicon begrippenlijst
Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven