Relaxicon: Autonoom zenuwstelsel (AZS)

« Relaxicon overzicht

Het gedeelte van het perifere zenuwstelsel dat lichaamsfuncties regelt die buiten onze bewuste controle vallen. Dit deel van het zenuwstelsel functioneert dus autonoom, het regelt zichzelf.
De functies waar het om gaat zijn o.a. de spijsvertering, ademhaling, hartslag, het verwijden of vernauwen van bloedvaten.

Het autonome zenuwstelsel heeft 3 hoofdonderdelen:

  1. het sympatische deel, dat tot taak heeft functies te stimuleren en inspanning mogelijk te maken. Ook de vecht- en vluchtreactie worden door dit deel van het autonome zenuwstelsel geregeld
  2. het parasympatische deel, dat tot taak heeft functies af te remmen en een toestand van rust en herstel te bevorderen. Ook de bevriezingsreactie is een parasympatische activiteit
  3. het enterische deel is eigenlijk een zelfstandig functionerend gedeelte van de spijsvertering

Het sympatische en parasympatische deel werken normaal gesproken nauw samen om al onze activiteiten en rustmomenten goed te regelen.

WikiPedia link

Synoniem(en):
vegetatief zenuwstelsel, vegetatieve zenuwstelsel, onwillekeurig zenuwstelsel, onwillekeurige zenuwstelsel, visceraal zenuwstelsel, viscerale zenuwstelsel
Categorie(ën): Brein, Lichaam
Autonoom zenuwstelsel
Divisio autonomica
Synoniemen
LatijnPars autonomica systematis nervosi peripherici
Gegevens
SysteemZenuwstelsel
Naslagwerken
TAA14.3.00.001
Portaal: Biologie

Het autonome zenuwstelsel, ook vegetatieve of viscerale zenuwstelsel genoemd, is het deel van het perifeer zenuwstelsel dat een groot aantal onbewust plaatsvindende functies reguleert. Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag.

Bij gewervelde dieren is naast het autonome zenuwstelsel het zogenaamde animale zenuwstelsel ontstaan, dat behalve het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), ook het somatische deel van het perifere stelsel omvat.

« Relaxicon overzicht