Home » Evolutie » Darwin

Darwin

Charles Darwin in het Oxford Museum of Natural History (c) Ronald de Caluwé
« Naar Relaxicon begrippenlijst

Charles Robert Darwin (12 februari 1809 – 19 april 1882) was een Engels autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie.

Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd.

De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten, maar is tegenwoordig onomstreden.

Foto: Charles Darwin in het Oxford Museum of Natural History, door Ronald de Caluwé

Synoniem(en):
Charles Robert Darwin, Charles Darwin
Charles_Darwin (Wikipedia)
Zie Charles Darwin (album) voor het gelijknamige conceptalbum van XII Alfonso.
Charles Darwin
Charles Darwin in 1869
portret door Julia Margaret Cameron
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Charles Robert Darwin
Geboortedatum 12 februari 1809
Geboorteplaats Shrewsbury (Shropshire), Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Datum van overlijden 19 april 1882
Plaats van overlijden Downe (Kent), Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Natuurlijke historie
Bekend van The Voyage of the Beagle (1839)
On the Origin of Species (1859)
Natuurlijke selectie
Overig
Handtekening Charles Darwin Signature.svg
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Charles Robert Darwin (Shrewsbury, 12 februari 1809Downe, 19 april 1882) was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten, maar geldt tegenwoordig in de wetenschap als onomstreden.

Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de opvattingen van de toen in Engeland gangbare natuurlijke theologie, die religie en wetenschap trachtte te verenigen. Ten gevolge van de waarnemingen en ontdekkingen die hij in de loop van zijn leven deed, ging hij echter steeds meer twijfelen zowel aan deze gangbare ideeën over soortvorming als aan zijn persoonlijke geloof.

Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerde hij de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie. Een groot deel van zijn verdere leven was gewijd aan het onderzoeken en classificeren van de op zijn reis verzamelde voorwerpen en het was dankzij dit onderzoek dat hij op zijn theorie over het ontstaan van soorten kwam.

Darwins werk betekende een paradigmaverschuiving en een wetenschappelijke revolutie, die een grote invloed had op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van de evolutie van soorten had als gevolg dat de mens als een diersoort, een onderdeel van de natuur, in plaats van als een boven de natuur staande levensvorm moest worden beschouwd. Darwins evolutietheorie ligt tegenwoordig, samen met de erfelijkheidsleer van Mendel, ten grondslag aan alle levenswetenschappen.

« Naar Relaxicon begrippenlijst
Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven