Depressie

« Naar begrippenlijst

Definitie

Depressie is volgens Wikipedia een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid.

In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ gebruikt voor uiteenlopende voorbijgaande gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid. Dit is echter géén depressie…

Een echte depressie is een ernstig ziektebeeld, dat serieuze aandacht vraagt alsmede goed onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen.

Dé ‘bijbel’ voor psychiaters om psychische aandoening in te delen is de DSM-5. Overigens niet geheel onomstreden (understatement). Volgens DSM-5 heeft en milde tot matig depressie symptomen die gedurende tenminste twee weken het functioneren ernstig belemmeren. Daarbij dient één van deze twee symptomen vrijwel elke dag én het grootste deel van de dag aanwezig te zijn:
 • een neerslachtige stemming,
 • ernstig verlies van interesse in vrijwel alle activiteiten.

Tevens dienen er minimaal drie van onderstaande symptomen aanwezig te zijn:

 • eetproblemen,
 • slaapproblemen,
 • geagiteerd en rusteloos, óf juist geremd,
 • vermoeidheid en verlies van energie,
 • gevoelens van waardeloosheid of van overmatige schuld,
 • concentratieproblemen, vertraagd denken en besluiteloosheid,
 • terugkerende gedachten aan zelfdoding.

Andere veelvoorkomende en in DSM-5 genoemde symptomen zijn:

 • angsten,
 • obstipatie,
 • libidoverlies,
 • problemen met het geheugen,
 • rumineren (het steeds maar herkauwen van zaken uit het verleden)

Een aantal recente verhalen uit ons uitgebreide weblog met het trefwoord depressie:

 • Relax More - De muze in het moment

De muze in het moment

Iedereen weet dat meditatie je helpt ontspannen. Maar kan meditatie ook de symptomen van depressiviteit en angststoornissen verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren voor chronisch zieken? Volgens recent onderzoek wel. Door Mary Desmond Pinkowish. [...]

 • Relax More - Niet waarom, maar HOE

Niet waarom, maar HOE

Een zachtmoedige aanpak van depressie Deze blogpost is geschreven door dr. Servan-Schreiber en verscheen in Ode 117 Isabelle weet wat het betekent om depressief te zijn, dus vindt ze het advies van haar psychiater [...]

Op de hoogte blijven? Abonneer je op de nieuwsbrief, onderaan de pagina.

Meerdere visies

Traditiegetrouw zien we een depressie als een geestelijke of mentale ziekte of aandoening die zich uit met allerlei verschijnselen. Hierbij horen bijv. lichamelijke klachten als moeheid, gewichtsverlies of juist toename van gewicht, libidoverlies, en bewegingsarmoede.

Boeiend is het om te zien dat andere zienswijzen, zoals de Tibetaanse geneeskunst, hier anders tegenaan kijken.
Ten eerste kent de Tibetaanse geneeskunst geen woord voor wat wij depressie noemen, maar wel een begrip voor soortgelijke klachten, dat in het Nederlands zou luiden “hij/zij denkt teveel”.
Daarbij zien zij ‘depressie’ als een lichamelijke ziekte met mentale symptomen. En het schijnt dat zij goede resultaten behalen met hun behandeling.

Resultaten van behandeling

De gebruikelijke behandeling van depressie bestaat uit (een combinatie van) therapie (meestal cognitieve gedragstherapie) en medicatie. Tegenwoordig heeft ook mindfulness een plaats in de behandeling van depressie en het voorkomen van terugval.

Goed onderzoek over de effectiviteit van deze interventies is beperkt.
Op Aeon.co staat een prachtig artikel over het zeer waarschijnlijk niet effectief zijn van antidepressiva voor een heel groot deel van de gebruikers.

Tijd voor een andere kijk?

Depressie wordt een steeds groter probleem. Er is nog steeds geen duidelijke en wetenschappelijke verklaring voor het ontstaan. We ‘krijgen nog steeds niet goed de vinger’ achter wat nu écht effectief is bij de behandeling. Daarom is het misschien interessant eens te kijken naar andere invalshoeken of naar gebiden die de huidige behandelwijzen buiten beschouwing laten.

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Klinische depressie
Verdriet. Lithografie van Vincent van Gogh uit 1883
Verdriet. Lithografie van Vincent van Gogh uit 1883
Coderingen
ICD-10 F32, F33
ICD-9 296
OMIM 608516
DiseasesDB 3589
MedlinePlus 003213
eMedicine med/532
Portaal:  Geneeskunde

Depressie is een benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term 'depressief' gebruikt voor uiteenlopende gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid. Een klinische depressie beschrijft een combinatie van symptomen en is geen oorzaak van of verklaring voor verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Behandelaars, verzekeraars en beleidsmakers spreken van een klinische depressie wanneer aan een aantal criteria wordt voldaan, zoals vastgelegd in diagnostische en statistische handboeken als het ICD-10 van de Wereldgezondheidsorganisatie, of het in Nederland en in de VS gehanteerde DSM-IV TR. Volgens deze indeling is niet iedere depressieve, sombere of verdrietige stemming een psychische aandoening.

« Naar begrippenlijst