Home » Brein » Hippocampus

Hippocampus

« Naar Relaxicon begrippenlijst

De hippocampus is een op een zeepaardje lijkende structuur in het limbische deel van ons brein. Een cruciale structuur voor ons geheugen. De hippocampus registreert gebeurtenissen en geeft er als het ware tijdlabels aan, zodat het verloop van de gebeurtenis helder is. De hippocampus zegt dus “dit was het begin en dit was het eind van die gebeurtenis”.

Omdat je rationele brein (je denkhersenen) ‘weten’ dat iets waar je aan denkt een herinnering is, betekent dat duidelijk is dat die gebeurtenis voorbij is en dat de hippocampus zijn werk goed heeft gedaan.

Bij posttraumatische stress kan een zogenaamde ‘hippocampale storing’ ontstaan, waardoor het einde van een gebeurtenis niet goed wordt vastgelegd en de amygdala alarm blijft slaan.

Foto: Paul Hewart on Unsplash

De hippocampus, ook wel het zeepaardje, is een belangrijk deel van de hersenen. Hij is gelegen aan de binnenzijde (het mediale vlak) van de slaapkwab, tegen de gyrus parahippocampalis aan. Bij mensen en andere zoogdieren is er één hippocampus aanwezig in beide hersenhelften. De structuur is vernoemd naar het zeepaardje, ofwel de hippocampus, vanwege de gekromde vorm. De hippocampus maakt anatomisch gezien deel uit van het limbische systeem samen met onder andere de hypothalamus en de amygdala.

Zeepaardje
Hippocampus
Hippocampus
Hippocampus
Gegevens
Onderdeel van limbisch systeem; temporale kwab
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie is de hippocampus een van de eerste structuren in de hersenen die wordt getroffen. De eerste gevolgen van schade aan de hippocampus bestaan onder andere uit kortetermijngeheugenverlies en desoriëntatie. Schade aan de hippocampus kan ook ontstaan door zuurstofarmoede, encefalitis, of temporalekwabepilepsie. Wanneer iemand ernstige schade heeft in beide hippocampi, kan er anterograde amnesie ontstaan, wat inhoudt dat iemand niet meer in staat is nieuwe herinneringen te vormen.

« Naar Relaxicon begrippenlijst
Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven