Home » Brein » Perifeer zenuwstelsel (PZS)

Perifeer zenuwstelsel (PZS)

« Naar Relaxicon begrippenlijst

Het deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel is gelegen. Het perifere zenuwstelsel vormt de verbindingen van en naar de organen en weefsels en het centrale zenuwstelsel. Het wordt naar functie verdeeld in het autonome zenuwstelsel en het willekeurige zenuwstelsel.
Ook de 12 paar hersenzenuwen (waaronder de nervus vagus), die uit de basis van de hersenen en de hersenstam ontspringen, zijn deel van het perifere zenuwstelsel.

Afbeelding: Wellcome Collection

Perifeer zenuwstelsel
Pars peripherica
Perifeer zenuwstelsel
Synoniemen
Latijn systema nervosum periphericum
Gegevens
Systeem Zenuwstelsel
Naslagwerken
TA A14.2.00.001
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zenuw.
nerf=zenuw, epinèvre=epineurium, périnèvre=perineurium, endonèvre=endoneurium, fascicule=bundel,
vasseaux sanquins=bloedvaten

Het perifere zenuwstelsel (PZS) is een deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel (CZS) is gelegen. Het perifere zenuwstelsel vormt verbindingen vanuit het centraal zenuwstelsel (CZS) van en naar de organen en weefsels. Het wordt naar functie verdeeld in het autonome zenuwstelsel en het somatisch zenuwstelsel (het somatische deel van het animale zenuwstelsel). Het bestaat uit 31 paar spinale zenuwen uit het ruggenmerg (nervi spinales), 12 paar hersenzenuwen uit de hersenstam (nervi craniales), 2 grensstrengen (splanchnische zenuwen) die links en rechts naast de wervelkolom liggen en hun bijbehorende zenuwcellen (zgn "ganglia") die tevens buiten het centrale zenuwstelsel liggen. Deze zenuwen innerveren onder andere spieren, organen en ledematen. Het PZS verbindt de genoemde structuren met het CZS. In tegenstelling tot het CZS wordt het PZS niet beschermd door botstructuren of een bloed-hersenbarrière.

Bij de perifere zenuwen zijn de axonen meestal omgeven met een myelineschede waar omheen het endoneurium rolt. Het perineurium zit hier weer omheen; de buitenste laag rondom de zenuw wordt het epineurium genoemd.

« Naar Relaxicon begrippenlijst
Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven