Relaxicon: Stress

« Relaxicon overzicht

Stress kan heel ruim worden omschreven als de reactie op een prikkel of conditie die spanning veroorzaakt, maar ook iets specifieker als een reactie op een negatieve of aversieve prikkel.

Stress heeft tegenwoordig vaak een negatieve bijklank, vooral omdat zoveel mensen last hebben van chronische stress en stressgerelateerde klachten of aandoeningen. Maar stress hoort bij het leven. Een leven zonder stress is geen prettig leven; je kunt ook té weinig prikkels krijgen en daar ziek van worden, een zgn. bore-out.

Hoogendijk en De Rek schrijven in hun ‘Van Big Bang tot Burn-out‘ zelfs dat stress het aandrijvende mechanisme is achter de hele evolutie, en ze hebben een punt. Stress heeft immers te maken met het je aanpassen aan een veranderde situatie en dat kan dus een kwestie van overleven zijn.

Een bepaalde hoeveelheid stress is dus gezond. Zoveel stress als tegenwoordig veel mensen dagelijks ‘krijgen’ echter niet. Onze lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen na een stressvolle periode. Veel mensen hebben a) teveel stress en b) nemen te weinig tijd om te herstellen.
Daar krijg je op den duur klachten van, die op hun beurt weer kunnen leiden tot ziekten of een bijdrage leveren aan het verergeren van ziekten. Omdat stress steeds meer erkend wordt als gezondheidsrisico is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar mechanismen en effecten in de hersenen en de biochemische processen in ons lichaam.

We maken onderscheid tussen een stressor (de conditie die stress veroorzaakt), en de stressrespons (de reactie op de stressor).
Het woord stress duidt dan op het proces dat een gevolg is van de stressor, en aanleiding is voor de stressrespons.

Bij Relax More zijn we gespecialiseerd in het bewust worden van de stressrespons en hier keuzemogelijkheden in te creëren, zodat we anders omgaan met de stressor en/of er minder lang last van hebben.

WikiPedia link

Synoniem(en):
spanning, ongemak
Categorie(ën): Stress
« Relaxicon overzicht