Zenuwstelsel

« Naar begrippenlijst

Het systeem in ons lichaam dat een coördinerende, sturende en regulerende taak heeft bij alle handelingen en activiteiten, zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van prikkels en bij hogere dieren de emoties en de denkprocessen en bij mensen ook de creatieve processen.

Het zenuwstelsel wordt op verschillende manieren ingedeeld:

Zo is bijv. de nervus vagus een hersenzenuw een (belangrijk) deel van het perifere vegetatieve zenuwstelsel, met een parasympathische functie.

Zenuwstelsel (Wikipedia)
Zenuwstelsel
Systema nervosum
TE-Nervous system diagram.svg
Gegevens
SysteemZenuwstelsel
Naslagwerken
TAA14.0.00.000
Portaal: Biologie

Het zenuwstelsel is het orgaansysteem dat bij dieren een coördinerende rol speelt bij alle handelingen, zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuigelijke prikkels en bij hogere diersoorten de emotionele en cognitieve processen. Het zenuwstelsel bestaat uit zenuwweefsel van zenuwcellen en gliacellen. De complexiteit van het zenuwstelsel loopt uiteen van zeer eenvoudig voor de laagste diersoorten tot hoog ontwikkeld voor de hogere diersoorten zoals de mens. Bij gewervelden bestaat het zenuwstelsel uit het centraal zenuwstelsel en het perifeer zenuwstelsel, waarvan het autonoom zenuwstelsel weer een onderdeel is.

« Naar begrippenlijst