Zintuig

« Naar begrippenlijst

Waarneeminstrument waarmee we de wereld in en ons om heen bewust kunnen worden. Van oudsher worden altijd 5 zintuigen genoemd: zien, horen, proeven, ruiken, voelen. En dan is daar nog het spreekwoordelijke 6e zintuig.

Toch hebben we veel meer mogelijkheden om waar te nemen dan alleen deze vijf. Wat dacht u van ons gevoel voor evenwicht, onze pijnzin, temperatuurgevoel, het waarnemen van versnelling en vertraging, het lichaamsgevoel (interoceptie) en het gevoel waar lichaam zich in de ruimte bevindt (proprioceptie).
In het Boeddhisme is de geest ook een zintuig.

Bij dieren vinden we nog een aantal extra zintuigen, zoals de echolocatie bij vleermuizen, speciale warmtesensoren bij slangen, magnetische waarneem’instrumenten’ bij trekvogels, elektrische sensoren bij haaien en enkele andere vissen.

Als je alle “waarneem-mogelijkheden” bij elkaar optelt kom je wel tot een stuk of 33!

 

Zintuig (Wikipedia)
Zintuig
Organum sensus
Gegevens
SysteemZintuigen
Naslagwerken
TAA15.0.00.000
Portaal  Portaalicoon  Biologie

Een zintuig of organum sensus is een gespecialiseerd orgaan dat een organisme in staat stelt bepaalde, voor het zintuig specifieke, stimuli (prikkels) waar te nemen. Ieder afzonderlijk zintuig geeft mens en dier toegang tot een bepaald deel van de fysische werkelijkheid. De zintuigen vormen een belangrijk studieobject van de neurowetenschap en de cognitieve psychologie.

« Naar begrippenlijst