Inleiding
Ik ben al sinds de middelbare school zeer geboeid door de wisselwerking van lichaam en geest. Ik las veel over de invloed van deze twee op elkaar, over het effect dat gedachten en denkbeelden hebben op ons welbevinden, hoe we gedachten kunnen verwarren met de realiteit, en door de mechanismen waardoor ziekten en stress ontstaan.
Dan kom je al snel in aanraking met de Boeddhistische en Taoïstische tradities. Daarnaast trok de neurowetenschap, die net in die tijd in een stroomversnelling van grote ontdekkingen kwam, mijn aandacht.
Ik prijs me gelukkig dat in 1992 Tai Chi Chuan, Qigong en zenmeditatie op mijn pad kwam. Sinds 1996 ben ik trainer/docent in deze disciplines – die allen een directe link hebben met mindfulness.
Mindfulness en Compassie
Juni 2009 rondde ik mijn opleiding tot Mindfulnesstrainer af bij het Instituut voor Mindfulness. Het IvM is een gerenommeerde opleider op het gebied van Mindfulness en Compassie. Sindsdien volg ik ook geregeld bij- en nascholingen van het IvM en de VMBN (waar ik als cat. 1 trainer geregistreerd sta).
In juni 2012 rondde ik de opleiding tot Compassietrainer af bij Frits Koster en Erik van den Brink, grondleggers van het MBCL programma (Mindfulness Based Compassionate Living oftewel Compassietraining). In 2017 werd ik ook supervisor voor compassietrainers in opleiding.
Tai Chi, Qigong en Zen
In 1992 begon ik bij Zen- en Tai Chi leraar Rudy van Cuyk. In 2009 ging ik mijn eigen weg op het Zen- en Tai Chi pad. Zo volgde ik – en volg ik nog steeds – lessen en workshops bij onder anderen William C. C. Chen (Grandmaster Tai Chi Chuan), Laura Stone (master Tai Chi Chuan, de meest senior student van Grootmeester Chen in Nederland, daarom draagt zij de titel “Big Sister”), Peter den Dekker (ex-senior student Zhan Zhuang Qigong van meester Lam Kam Chuen). Nadat Peter het rustiger aan ging doen met lesgeven (we zijn nog steeds bevriend), ben ik Qigong gaan trainen bij Reinout Eleveld en Kenneth Cohen.
Ik bezocht jarenlang de retraites van Maha Karuna Ch’an, o.l.v. Ton Lathouwers (geautoriseerd zenleraar). Daarnaast voel ik me zeer verwant aan de Tao-Zen benadering van Maarten Houtman.
In augustus 2012 ontving ik van grootmeester William C. C. Chen mijn trainercertificaat en sloot ik mij aan bij het William C. C. Chen lerarenplatform Nederland. Begin 2013 kreeg ik toestemming van Peter den Dekker om Zhan Zhuang Qigong lessen te gaan geven.
In 2015 volgde toestemming van Ton Lathouwers om namens Maha Karuna Ch’an zengroepen te begeleiden (hetgeen ik op dit moment even niet doe).
Eind 2022 ontving ik van Laura Stone een Tai Chi lerarencertificaat, nadat ik 6 jaar bij haar een verdiepende Tai Chi opleiding had gevolgd.
Traumacounseling
Sinds 2008 ben ik mij aan het verdiepen in de relatie van onze levensgeschiedenis met het heden. Hoe beïnvloedt de geschiedenis het heden? Wat is de rol van trauma in ons latere leven? Zo kwam ik o.a. in aanraking met het werk van Peter Levine en rondde ik begin 2019 de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner (lichaamsgericht traumatherapeut) af. Omdat ik besloten heb met ingang van 2023 niet meer mee te doen met al die regels, registraties, bijscholingen en andere verplichtingen die het therapeutschap met zich meebrengt, noem ik mezelf nu traumacounselor.
Compassievol lichaamswerk
Je zou kunnen zeggen dat ik veel verschillende dingen doe. Voor mij vormt het één continuüm, één “specialiteit”, namelijk compassievol lichaamswerk. Of je nu komt voor een mindfulnesstraining of voor wat intensiever individueel ‘werk’, het komt per saldo neer op het weer meer leren bewonen van het lichaam en het harmoniseren van de relatie tussen lichaam en geest. En daar gebruik ik meditatie en beweging bij, in verschillende vormen.
Een rijk palet aan ervaring
Inmiddels (update van oktober 2022) mocht ik ruim 80 trainingen begeleiden, met daarin meer dan 550 deelnemers. Daarnaast meer dan 100 individuele trajecten en vele lessen Tai Chi en Qigong.
Gedurende ruim zes jaar gaf ik wekelijks een les bij de Stichting ‘k LEEF, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten.
Voor cliënten van het UWV werk ik samen met een aantal coaches en bureau’s, om multi-probleem mensen weer richting arbeidsmarkt te begeleiden. Mindfulness vormt daarbij een belangrijk onderdeel en de samenwerking heeft hele goede resultaten.
De beweging terug
Zoals je op de pagina over (de trainers van) van Relax More kunt lezen, bouwde ik vanaf 2009 snel mijn carrière in de reguliere zorg af om me steeds meer aan Relax More te kunnen wijden. Hoe bijzonder was het om eind 2019 toch weer de beweging richting reguliere zorg te maken, als mindfulnesstrainer in de psychiatrie, werkend met mensen met – naast een psychiatrisch probleem – langdurige en vaak onbegrepen lichamelijke klachten.