Trainer Ronald de Caluwé

Ronald de Caluwé (1963),
trainer, coach en therapeut bij Relax More

Ik ben al sinds de middelbare school zeer geboeid door de wisselwerking van lichaam en geest, door de invloed die gedachten en denkbeelden hebben op ons welbevinden, hoe we gedachten kunnen verwarren met de realiteit, en door de mechanismen waardoor ziekten en stress ontstaan.

Trainer Ronald de Caluwé

Sinds 1992 beoefen ik Tai Chi ChuanQigong en zenmeditatie en sinds 1996 ben ik trainer/docent in deze disciplines – die allen een directe link hebben met mindfulness.

Mindfulness en Compassie

Juni 2009 rondde ik mijn opleiding tot Mindfulness trainer af bij het Instituut voor Mindfulness (IvM), een gerenommeerde opleider op het gebied van Mindfulness en Compassie. Sindsdien volg ik ook geregeld bij- en nascholingen van het IvM en de VMBN (waar ik als cat. 1 trainer geregistreerd sta).

VMBN-logo
VMBN-logo

In juni 2012 rondde ik de opleiding tot Compassietrainer af bij Frits Koster en Erik van den Brink, grondleggers van het MBCL programma (Mindfulness Based Compassionate Living oftewel Compassietraining). Inmiddels heb ik deze training prachtige verdiepingstraining al meer dan 10 keer mogen verzorgen.
In 2017 werd ik ook supervisor voor compassietrainers in opleiding.

Tai Chi, Qigong en Zen

In 1992 begon ik bij Zen- en Tai Chi leraar Rudy van Cuyk en ging in 2009 mijn eigen weg op het Zen- en Tai Chi pad. Zo heb ik ook les gehad en workshops gevolgd bij- en volgt ik nog regelmatig lessen en workshops bij onder anderen William C. C. Chen (Grandmaster Tai Chi Chuan), Laura Stone (meester Tai Chi Chuan), Peter den Dekker (meer dan 25 jaar student Zhan Zhuang Qigong van meester Lam Kam Chuen) en bezocht ik jarenlang de retraites van Maha Karuna Ch’an, o.l.v. Ton Lathouwers (geautoriseerd zenleraar).

In augustus 2012 ontving ik van grootmeester William C. C. Chen mijn trainercertificaat en sloot ik mij aan bij het William C. C. Chen lerarenplatform Nederland. Begin 2013 kreeg ik toestemming van Peter den Dekker om Zhan Zhuang Qigong lessen te gaan geven.
In 2015 volgde toestemming van Ton Lathouwers om namens Maha Karuna Ch’an zengroepen te begeleiden (hetgeen ik op dit moment even niet doe).

Stresscoaching en Traumaverwerking

Sinds 2008 ben ik mij aan het verdiepen in de relatie van onze levensgeschiedenis met het heden. Hoe beïnvloedt de geschiedenis het heden? Zo kwam ik o.a. in aanraking met het werk van Peter Levine en rondde ik begin 2019 de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner (lichaamsgericht traumatherapeut) af.

Persoonlijk

Ik heb aan den lijve ervaren dat als je met milde, open aandacht kunt kijken naar jezelf en naar hetgeen gebeurt, je ruimte voor jezelf schept om een bewuste keuze te maken. Hierdoor hoef je niet meegesleept te worden door vastgeroeste patronen of emoties.

Het verdiepen in de thema’s compassie en lichaamsgerichte traumatherapie (ook bijzonder compassievol) geeft me veel inspiratie en voldoening, ook als raakpunt van wetenschap en spiritualiteit.

Het studie- en leerproces duurt dus voort; wat mij betreft is de beoefening van milde aandacht een levenslang en zeer intrigerend pad. Door met deze materie bezig te zijn, voel ik de verbondenheid met anderen en met de rest van de wereld. Het is wat mij betreft belangrijk iets nuttigs te doen met je leven, en dus niet alleen ten behoeve van jezelf!

Ik vind het dan ook belangrijk de disciplines die ik uitdraag niet alleen te zien als methode om jezelf beter te voelen. Je doet daarmee zowel jezelf als het achterliggende gedachtegoed en de principes van deze disciplines tekort.

Een leven vóór Relax More

Mijn vorige carrière bestaat uit 31 jaar ervaring in de reguliere gezondheidszorg, onder andere als verpleegkundige en als manager op een afdeling Spoedeisende Hulp, als ambulanceverpleegkundige en als docent/trainer en adviseur in de acute zorg. Dat was een prachtige en leerzame tijd, waarin ik veel en intensief heb samengewerkt met artsen van diverse specialismen en veel heb geleerd over de werking van het menselijk lichaam.

Vanuit mijn onderzoekende houding heb ik ook diverse publicaties in dit zorggebied op mijn naam staan en ben ik één van de mensen die het belang en de inhoud van het triageproces in Nederland op de kaart zette. Tevens vertaalde ik twee boeken en sprak ik meerdere malen op nationale en internationale congressen, met name over organisatie van de acute zorg en triage.

In de ziekenhuizen waar ik heb gewerkt, heb ik niet alleen veel mensen met stressklachten ontmoet en verzorgd, maar ook na traumatische gebeurtenissen.

En náást Relax More

Sinds 1987 ben ik getrouwd met Hanneke. We zijn blij met onze twee – inmiddels volwassen – kinderen: Elles en Laurens. In mijn vrije tijd knutsel ik graag aan deze website en schrijf ik blogjes, lees ik ook nog zo af en toe een boek (guilty pleasure: Stephen King) en drink ik iedere vrijdag één speciaalbiertje bij de Ierse Pub.

Naast het lezen (en een klein beetje verzamelen) van Stephen King, heb ik een paar plankjes in mijn boekenkast gevuld met boeken over lichaamswerk, de geschiedenis van de wetenschap, astronomie, het ontstaan van de mens, ontdekkingsreizen en de evolutietheorie. Werken van- en over o.a. Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Alexander von Humboldt en andere ontdekkers en beschrijvers van de wonderbaarlijkheid van de natuur behoren tot mijn favorieten.
Daarbij heeft de evolutie van het menselijk brein een speciaal plekje, én natuurlijk ook een link met de disciplines die we bij Relax More beoefenen.

In de vakanties heb ik een aantal jaren samen met Hanneke door Scandinavië getrokken, in ons campertje. Onze avonturen zijn terug te lezen op www.hanenron.nl.

Scroll to Top