Spotlight

Relax More - Spotlight

Spotlight, een kleine redactie van de Boston Globe die zich bezig houdt met onderzoeksjournalistieke projecten. Ook de naam van de film met als thema een groot onderzoek van deze redactie naar misbruik in de Katholieke kerk.

Spotlight: de film

Een uiterst boeiende film, die ik gisteravond samen met Hanneke gezien heb. De strijd om informatie, de tegenwerking, de wijdverspreidheid van de tentakels van de macht, het ongeloof over de omvang en de frequentie van misbruik, de arrogantie van de kerk, de manipulatie van slachtoffers (‘overlevenden’ genoemd, link naar hun website), de moed en uithouding van de journalisten; het is allemaal mooi weergegeven. Bijna als een spannend boek.

Ook zelf na blijven denken!

Andermaal blijkt hoe belangrijk het is dat de journalistiek onafhankelijk is en blijft. Maar ook dat wij niet alles aan de journalistiek over kunnen en mogen laten. Wij moeten ook zelf oplettend zijn, niet klakkeloos achter goeroe’s met charisma aan lopen. We moeten weten dat macht corrumpeert en dat het altijd de mensen zijn die er het minst mee om weten te gaan die er hardst achteraan zitten. En die vaak hun doel nog bereiken ook. Het lijkt een wetmatigheid. Helaas.

Is iedereen met macht dan slecht? Nee, dat geloof ik niet (ik ken er wel die ik vertrouw), maar je moet er stevig voor in je schoenen staan, mentaal stabiel zijn, zelfkennis hebben, inzicht hebben in de werking van de menselijke geest.
Moet iemand met macht dus perfect zijn? Nee. Dat kan niet. Die verwachting is een probleem op zich! Maar je bewust zijn van je menselijkheid en dus feilbaarheid en steeds bereid zijn je handelen te bevragen zijn denk ik belangrijke eigenschappen.
En die heeft niet iedereen die macht heeft in een mate die misbruik en andere misstappen voorkomt.

En niet in de laatste plaats van belang, en reden om er op dit weartikel over te schrijven: misbruik is niet beperkt tot de Katholieke kerk. Ook in Boeddhistische gemeenschappen komt het voor (hmmm, dat geeft een andere lading aan “Boeddhistische gemeenschap“, nietwaar?) en er was enkele jaren geleden ook een documentaire op tv over charlatans onder mindfulnesstrainers. Ik schreef daarover.

Dat maakt wat mij betreft films als Spotlight belangrijk.

Hieronder de trailer van de film. Hij draait nu nog in veel filmhuizen en is zeker het zien waard!

PS: Het Spotlight team bestaat echt en veel (alle?) en ook de namen van beschuldigde priesters zijn niet veranderd in de film.

PS2: Spotlight heeft de Oscar voor beste film gewonnen!

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Bekijk alle reacties
2
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven