Home » Learn More » Onderzoek » Stress kan DNA beschadigen

Stress kan DNA beschadigen

Relax More - Stress kan DNA beschadigen

Adrenaline en stress

Amerikaanse wetenschappers hebben een verband gevonden tussen stress en beschadigd DNA. Adrenaline (een hormoon dat vrijkomt bij stress en zorgt dat het lichaam gereed is om te vechten of te vluchten) die vrijkomt kan bij muizen biologische processen in gang zetten die leiden tot blijvende schade aan het DNA.
Deze reactie zou ook kunnen verklaren waarom een stressvol bestaan lichamelijke klachten kan veroorzaken bij mensen. Dat schrijven onderzoekers van Duke University in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Een nieuwe verklaring

“De ontdekking biedt ons een plausibele verklaring voor het ontstaan van stoornissen in het menselijk lichaam als gevolg van stress”, verklaart hoofdonderzoeker Robert Lefkowitz op nieuwssite Physorg.com.

“We hebben het dan over de meest uiteenlopende aandoeningen: van grijs haar tot kwaadaardige tumoren”, aldus Lefkowitz.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door muizen met behulp van een infuus bloot te stellen aan grote hoeveelheden van een samengestelde stof die vergelijkbaar is met adrenaline. Uit het onderzoek bleek dat de stof biologische reacties veroorzaakte die uiteindelijk leidden tot een opeenstapeling van beschadigingen aan de chromosomen van de dieren.

“Daarmee hebben we het bestaan van een specifiek mechanisme aangetoond dat door middel van verhoogde adrenaline – een kenmerk van chronische stress – beschadigingen aan het DNA veroorzaakt”, aldus Lefkowitz. De beschadigingen kwamen volgens de wetenschappers tot stand doordat er in het lichaam van de muizen minder van het eiwit P53 werd aangemaakt als gevolg van het verhoogde adrenaline-niveau.
Het eiwit P53 komt ook voor bij mensen en wordt ook wel de ‘bewaker van het genoom‘ genoemd, omdat de stof de vorming van tumoren onderdrukt.

Grijze haren

Schade aan het DNA zou ook impact hebben op de cellen die pigment in het haar produceren. Wanneer deze cellen geen pigment meer kunnen produceren verandert je haar dus van kleur. Dit verklaart het ontstaan van grijze haren.

Photo by David Clode on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven