Bijscholing
Afgelopen voorjaar volgde ik een bijscholing voor MBCL-trainers (Mindfulness Based Compassionate Living) in Amsterdam. Dat is zo af en toe nodig, en nog leuk en interessant ook.
Ten eerste is het altijd prettig de grondleggers van deze training – Erik van de Brink en Frits Koster – weer eens te ontmoeten. Daarbij kom je ook altijd wel enkele bekende collega-trainers tegen.
En niet te vergeten: het terrein van de compassietraining is nog niet helemaal ‘geëffend’, er vindt nog altijd wat gehark en geschoffel plaats. De training was al behoorlijk uitgekristalliseerd, maar nog niet 100%. Er is dus ook altijd wel iets nieuws te vernemen op zo’n bijscholing.
Het terrein is weer meer geëffend
Zo mocht ik tijdens de bijscholing inderdaad kennis nemen van een aantal nieuwe ontwikkelingen op compassie-trainings-gebied. En ja hoor: de training is wéér een beetje mooier geworden! Onderdelen sluiten wat meer op elkaar aan, de indeling per sessie is licht aangepast en daardoor een stuk evenwichtiger, thema’s die veel vragen opriepen bij cursisten zijn meer gestroomlijnd.
Ook is in een vroeger stadium van de training aandacht voor verergering van klachten door het oefenen van compassie. Je kunt namelijk iets té hard van stapel lopen bij het trainen van compassie. Niet alle oude pijn is in één keer te verzachten, daar is echt even tijd voor nodig. Vandaar dat de 8 bijeenkomsten van de compassietraining over een langere periode dan de mindfulnesstraining verspreid worden.
Ik hield zelf al wel rekening met dit fenomeen, maar heel fijn dat dit nu structureel in de training is ingebouwd.
Steeds meer trainers
Op het nationale- en internationale gebied van compassietraining is ook het nodige nieuws te melden. Het gaat goed met de training! Het aantal trainingen in Nederland groeit. Nog leuker vind ik dat de MBCL-training ook in het buitenland vaste grond onder de voeten krijgt. Dat is ook een mooie beloning voor Erik en Frits. Hun boeken worden in steeds meer talen vertaald en ze geven in steeds meer landen workshop, introducties en trainersopleidingen.
Kwaliteit van trainers
En dan komt op een gegeven moment het thema ‘kwaliteit van trainers’ in beeld. Iets wat al enige tijd de aandacht van Erik en Frits had, maar wat door de groei van de training nu echt actueel geworden is. Immers, hoe kun je ervoor zorgen dat een groeiend aantal trainers met de juiste vaardigheden aan de slag gaat terwijl je zelf steeds vaker en langer ‘op tournee’ bent?
En: hoe kun je nieuwe trainers in de beginfase – tijdens de eerste training(en) – extra handvatten geven en een plek waar ze met vragen terecht kunnen?
Supervisoren
Om de kwaliteit van het onderricht in compassie beter te kunnen faciliteren en om ook een goede aansluiting op internationaal niveau te houden, hebben Erik en Frits daarom besloten nieuwe MBCL-trainers alleen nog in het A-register op te nemen als ze zelf een MBCL-training (voor minimaal 4 deelnemers) hebben begeleid, waarbij ze tijdens die training minimaal drie supervisiegesprekken (live, of via Skype of Zoom) hebben gevolgd met een erkende MBCL-supervisor.
Supervisoren zijn ervaren compassietrainers en worden door Erik en Frits gevraagd.
Een mooie extra uitdaging
Wat een verrassing was het dat ondergetekende gevraagd werd om zich als supervisor beschikbaar te stellen voor de lijst van Erik en Frits! Mensen die mij iets beter kennen weten dat ik het altijd leuk heb gevonden om kennis en ervaring over te dragen. Wat mij betreft een grote eer dat deze twee pioniers me gevraagd hebben en ik ben dan ook dankbaar voor het vertrouwen.
Het wil overigens niet zeggen dat ik vanaf heden aanzienlijke delen van de week bezig ben het superviseren van startend MBCL-trainers. Er zijn zo’n 18 ervaren trainers benaderd voor deze taak, en trainers in opleiding mogen zelf besluiten wie zij als supervisor kiezen, dus wie weet.
Maar dit nieuwtje wilde ik in ieder geval vast met u delen!
Foto: Sarah Ball on Unsplash
Volkomen terecht, Ronald, gefeliciteerd!
Dank je, Bert, kom je de training nog een keertje doen? 😉