Als de jaren gaan tellen

Het ouder worden heeft vaak een negatief effect op het balansgevoel en verhoogt het risico op uitglijden en vallen. Het verlies van gevoel in de voetzool, wat vaak gebeurt ten gevolge van zenuwbeschadiging door suikerziekte (diabetes) of door andere ziekten, leidt vaak tot een verdere verhoging van het valrisico.

De oude Chinese kunst van Tai Chi heeft eerder aangetoond de balans bij oudere mensen te verbeteren.

Het onderzoek

In dit onderzoek heeft men het effect willen meten van Tai Chi training op zowel balans als de gevoeligheid van de voetzool (plantaire sensibiliteit) bij gezonde ouderen én bij ouderen met diabetes.
De deelnemers werden getest op plantaire sensibiliteit en balans voordat zij begonnen met een Tai Chi training van een half jaar van het volgen van wekelijkse lessen.

Na dit half jaar werden de tests herhaald.

Reslutaat

De plantaire gevoeligheid was bij alle deelnemers significant toegenomen na zes maanden Tai Chi lessen. Daarbij hadden alle groepen verbeteringen op de balanstesten, waarbij de deelnemers met het grootste verlies aan plantaire sensibiliteit de grootste verbetering hadden.

Als klap op de vuurpijl daalde bij de diabetici het HbA1C gehalte, een maat voor het gemiddelde bloedsuikergehalte. Deze daling mag je als positief duiden.

Conclusie

Tai Chi levert een positieve bijdrage bij het verbeteren van de plantaire sensibiliteit en balans bij oudere diabeten met een afname van plantaire sensibiliteit

Dit artikel is vertaling van Ronald de Caluwé van een artikel van PubMed.

Foto: Monica Silva on Unsplash