Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Tai Chi verdiepingsopleiding bij Laura Stone

Tai Chi verdiepingsopleiding bij Laura Stone

Relax More - Tai Chi verdiepingsopleiding bij Laura Stone

Ieke schrijft over haar beleving en opgedane ervaring van de lessen die ze recent volgde bij Laura Stone in Deventer.
(Zie de foto bij dit artikel.)

Langzaam en ontspannen

Langzaam de Tai Chi bewegingen uitvoeren, geeft je meer tijd om te voelen en te doorvoelen wat je doet. Hierbij is het belangrijk om te ontspannen, maar niet je stevigheid te verliezen door te verslappen. In de vingers komt de afwisseling actief, wakker naar ontspannen/slapend het duidelijkst tot uiting, bij de vingertoppen eindigt tevens steeds de beweging.

Het vasthouden van spanning gebeurt vaak rond het middel, bij de heupen, liezen, rug en schouders. Hier bewust ontspannen, en vaak kan je nog meer ontspannen dan je denkt, maakt dat je vrijer kan bewegen. Dit ontspannen wordt ook wel ‘smelten’ of ‘zinken’ genoemd.

Genieten

Tijdens deze lesdagen oefenden we met name de eerste paar bewegingen van de vorm. Wat mij een mooie nieuwe kijk gaf bij het oefenen, was de vaak herhaalde opmerking van Laura: “Geniet hiervan!” Op het moment dat we met rechts uitgestapt zijn en smelten in de lies en de linkervoet vrijkomt van gewicht om verplaatst te worden, zei ze steeds weer met nadruk: “GE-NIET!” Nu kreeg ook het veelvuldig gebruik van het woord “Exciting” van Master Chen in zijn workshop die ik in augustus volgde, een diepere betekenis voor mij.

Smelten

Wat een nieuwe interessante beleving geeft dit weer, ontspannen in de ontspanning; smelten. En tegelijk bewust zijn van de mogelijkheid die ontstaat; een been vrij van gewicht én hiervan te genieten. Hiermee te oefenen (ook in de rest van de vorm) geeft alleen al meer plezier, maakt het losser, minder serieus en krampachtiger. De weg met plezier afleggen, oefenen terwijl je geniet, dat is fijn en ik denk ook eigenlijk het grotere doel, terwijl ik oefen de bewegingen te perfectioneren.

Meer plezier, meer zijn en minder doen. Minder denken, m’n best doen en aanspannen, is meer voelen, laten gebeuren, vertrouwen en ontspannen. Een leuke uitdaging is dat we de bewegingen zowel links- als rechtsom oefenen. Ik merk dat bepaalde bewegingen aan de kant die we gewoonlijk oefenen zijn geautomatiseerd. Zodat ik bewust er goed bij moet blijven, vooral daar waar iets aangepast moet worden. De andere kant is nieuw, hierdoor lastig maar tegelijk zit er nog geen automatisme, waardoor ik er als beginner, met een frisse blik, mee kan oefenen en invoelen.

Vertrouwen op de verdieping

Een ander punt waar ik me meer bewust van werd, was voor mij dat ik mijn aandacht niet op een plek houd, maar dat ik rondom me ben met mijn bewustzijn en gevoel, alsof ik me bevind in een bol waarin ik me beweeg. Er werd heel veel verteld, voorgedaan en geoefend. Veel te veel om allemaal bewust op te nemen. Dat gaf Laura ook aan; sommige dingen zullen nu al begrepen worden, sluiten bij je aan. Andere stukken zullen later pas op z’n plek vallen of je duidelijk worden, wanneer je iets passends hoort of ziet.

Vertrouwen hebben dat het, op z’n eigen tijd, een plek krijgt, de informatie opnemen maar niet krampachtig vast willen houden. Zo heb ik mogen beginnen aan deze nieuwe uitdaging; wel flink moe maar ook verheugd op alles wat ik nog mag oefenen en leren en de mogelijkheid hier vooral ook van te mogen genieten!

Ieke

Dank je wel voor het delen, Ieke, heel mooi!
Check hier voor meer info over onze Tai Chi lessen en het volgen van een proefles.

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven