Home » Tai Chi workshops – verdieping in beweging

Tai Chi workshops – verdieping in beweging

No problem Tai Chi in de stijl van
William C. C. Chen en Laura Stone.

Tai Chi workshops

Regelmatig is er gelegenheid om een verdiepende Tai Chi trainingsdag bij te wonen, georganiseerd door een aantal leraren in de stijl van William C. C. Chen en Laura Stone.

Praktisch

 • Doelgroep: deze workshops zijn bedoeld voor Tai Chi spelers die de vorm van William C. C. Chen redelijk goed kennen.
 • Geplande data en plaatsen:
  • Voor 2024 zijn de data bekend. De leraren zijn gevraagd en worden de komende tijd hieronder toegevoegd.
   Deze zaterdagen mag je reserveren:
  • 5 oktober, Zutphen, gastleraar David Anakotta. Thema: effecten van Tai Chi in het lichaam, o.a. op de fascia.
  • 16 november, Zutphen (Let op: andere locatie: Ruimte voor Verwondering), gastleraar Laura Stone.
   Thema Toepassingen van de Tai Chi bewegingen
  • 14 december, Deventer. Deze dag is er géén gastleraar, maar trainen we met de oude opleidingsgroep de vorm, zwaardvorm en applicaties en is er ruimte voor vragen en uitwisseling. Daarom is voor deze dag de prijs aangepast naar € 15. ‘s Middags gaan we aan de slag met krijgskunstige toepassingen (applicaties) van de Tai Chi bewegingen.
 • Locaties:
  • Deventer: Kunstcircuit, Keizerstraat 70, Deventer (3 min. lopen vanaf het station)
  • Zutphen: Het Middenhuis, Fie Carelsenstraat 32, Zutphen (route)
 • Dagprogramma:
  • Inloop vanaf 9.30 uur.
  • 10.00 uur: warming-up
  • 10.30 uur: ochtendprogramma, o.a. vorm lopen rechts- en linksom, aandacht voor enkele verdiepingspunten
  • 11.45 uur: pauze
  • 12.00 uur: vervolg ochtendprogramma, o.a. met voorbereiding voor het middagthema, mogelijk zwaardvorm, applicatietraining, etc.
  • 13.00 uur: lunch. Wij zorgen voor koffie, thee en soep tussen de middag. Neem verder je eigen lunchpakket mee.
  • 14.00 uur: middagprogramma met (meestal) een gastleraar.
  • 15.30 uur: pauze
  • 16.00 uur: vervolg middagprogramma
  • 17.00 uur: afsluiting en huiswaarts
 • Organisatoren en leraren in de ochtend:
 • Kosten: € 75 per dag, vooraf overmaken (instructies krijg je in de bevestigingsmail). Voor minima is een aanpassing van de prijs mogelijk, neem contact op.
 • Korting: als je voor 5 x inschrijft, betaal je € 67,50 per keer (10% korting), als je voor 10 x inschrijft, betaal je € 60 per keer (20% korting).
 • Annuleren: graag zodra je weet dat je niet kunt komen. Bij annuleren binnen 3 dagen voor aanvang van de workshop beslissen de organisatoren of er restitutie van de betaling plaatsvindt.
 • Aanmelden: via het formulier hieronder

Terug- en vooruitblik

Een super Tai Chi dag. De warming-up werd ’s ochtends gedaan door David Anakotta. Er kwamen prachtige oefeningen op fascianiveau langs. David is al jarenlang zijn Tai Chi aan het verrijken door input vanuit andere Tai Chi stijlen en Qigong. Op 5 oktober verzorgt David het middagdeel van de workshop! Ik kijk er nu al naar uit.

’s Middags heeft Roland van Sante ons verder meegenomen in verdiepende Tai Chi. Visualiseren, werken met chi/energie en daarmee moeiteloos verplaatsen van je partner kwamen aan bod. Het enthousiasme waarmee hij ons meenam op zijn ontdekkingsreis in de Tai Chi werkt enorm aanstekend. De middag vloog om en smaakt naar meer.

We gaan weer trainen in de Tai Chi zwaardvorm van William C. C. Chen. Gastleraar Jan Bosscher heeft deze zwaardvorm uitgebreid bestudeerd en ook de geschiedenis ervan in de lijn van de Yang stijl. Heel boeiend om mee bezig te zijn, zie ook de foto’s van de eerdere workshop met Jan.

Zacht Contact is één van de specialiteiten van Laura Stone:

“Wij gaan soft contact connection (zacht contact verbinding) als basis voor volledige aanwezigheid in jezelf en een ander verkennen. Een manier om de ruimte te laten voor een ander, daarin te ontspannen en daardoor volledig aanwezig te zijn. Samen. In fysiek contact.”

Wij zijn blij dat Laura ons hier weer in kwam trainen en helpen verdiepen!

Pushing Hands
Tuishou
Sensing hands
Sticky hands

With our body we speak

Ons lichaam spreekt, de houding, de blik in je ogen.
Hoe ben je gegrond in je intentie en kun je meebewegen zonder jouw gronding en intentie uit het oog te verliezen. Kalm blijven en opgewonden zijn tegelijkertijd. De balans weten te behouden.

We beoefenen PH voor het beter begrijpen van de bewegingen in de Tai Chi vorm, zo worden de langzame stoot en afweerbewegingen tot toepassing gebracht. De Tai Chi principes zoals Grootmeester William C. C. Chen ze uitlegt in tweetallen oefenen. “Root and stay rooted.“ Klopt het wat je doet? Als het werkt…. ga zo door; als het niet werkt… probeer iets anders.

“Turn to the right before going left.” Deze natuurlijke manier van bewegen helpt ons voor het beste resultaat. Alles is er al, met een heldere intentie tref je de beste bijpassende voorbereiding, alles is er al, gewoon gaan.

Judith van Drooge staat sinds 2002 aan de top met Pushing Hands, ze heeft handige tips voor wedstrijdtraining en laat je graag ervaren wat er met Pushing Hands mogelijk is.

We hebben getraind met de zwaardvorm en geleerd over de namen van de bewegingen, zoals ‘Major Literary Star’ of ‘White Tiger wags it’s tail’. Waar begint de beweging en waar houdt het op en wat schuilt er achter zo’n naam?
Veel van deze aspecten kwamen langs in de deze gastles over de William C.C. Chen/ Cheng Manching/ fam. Yang zwaardvorm, verzorgd door Jan Bosscher.

Op 10 september hebben we onder andere geoefend met de nieuwe ideeën en aandachtspunten van Grootmeester Chen, want die is op zijn 90e nog lang niet uitgeleerd… ‘s Middags ging Master Laura Stone hierop door met verschillende oefeningen, hetgeen het een leerzame dag maakte. Hieronder een kleine foto-impressie:

Tai Chi Chuan is een “mind” spel

Roland van Sante schrijft over de workshop die hij op 2 april komt verzorgen:
Na een lange tijd van beoefening ben ik er spelenderwijs steeds meer achter gekomen dat Tai Chi een mind spel is. Voor mij houdt dit in dat je steeds minder fysiek bezig bent. In de Tai Chi klassieken wordt gesproken over “de intentie brengt de chi in beweging en het lichaam volgt”.

Grandmaster Chen gebruikt ook wel de uitdrukking “bewegen zonder te bewegen”. De grote vraag is natuurlijk hoe doe je dat. Ik heb hiervoor een leermethode ontwikkeld die ik graag met je wil delen.
Interne balans is hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer deze balans er niet is zul je deze corrigeren door de inzet van spierkracht en dat is nu juist hetgeen je niet wilt.

De oefeningen die ik aanbied zullen de interne balans doen toenemen en daarmee een andere kwaliteit van je tai chi beoefening aanboren.

Helaas zijn we vergeten een groepsfoto te maken, volgend jaar beter!

Op deze januaridag kwamen we met 11 deelnemers bij elkaar in Amersfoort. We begonnen na het welkom en de koffie/thee met warm-up oefeningen en daarna de Tai Chi vorm. Onder begeleiding van Ronald hebben we een aantal bewegingen uitgediept. Lekker intensief!
Na de koffiepauze heeft Alwin ons een uur zwaard-les gegeven, waarbij we ook enkele applicaties hebben geoefend.

‘s Middags was het de beurt aan onze gastleraar Laura Stone. Aan de hand van onze vragen ontstond er een boeiende verdieping van de Tai Chi beoefening waarbij we zacht-contact partneroefeningen hebben gedaan. Speels en leuk, ontspannen én intensief.

Aanmelden

Ja, ik kom graag naar een of meerdere workshops!

"*" geeft vereiste velden aan

Ik kom op*
Naam*
Niet verplicht, wel makkelijk.
E-mailadres*
Aantal jaren ervaring met de stijl van William C. C. Chen*
Aantal jaren ervaring met de zwaardvorm van William C. C. Chen*
Ik ben akkoord met de annuleringsvoorwaarden*
Hou me op de hoogte van nieuwe workshops die jullie organiseren
Je gegevens worden nergens anders voor gebruikt, wij hebben ook een hekel aan spam.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven