Relax More - Tai Chi of Qigong proberen?T’ai Chi Ch’uan (kortweg Tai Chi, ook wel Taiji) is een bewegingsleer en zelfverdedigingskunst, met haar wortels in het oude China. Het is diep verweven met de Taoïstische filosofie en gezondheidsleer.

Tai Chi is een uiterst weldadige methode voor het verwerven van harmonie en evenwicht. Praktisch gezien is het een ideale manier om een verloren gegaan contact met je lichaam te herstellen. De principes zijn op allerlei gebieden toepasbaar, zoals bijvoorbeeld bij andere sporten, bij het zaken doen of tijdens interactie tussen mensen. Relax More - Tai Chi of Qigong proberen?

Tai Chi lessen in Apeldoorn

Een belangrijk onderdeel van de lessen is het aanleren van de zogenaamde vorm, een sequentie van 60 bewegingen, die als parels aan een ketting één lange, ononderbroken bewegende meditatie vormen. Mooi om te zien, prettig om te doen, ontspannend en leerzaam. Je kunt gerust zeggen dat Tai Chi mindful bewegen of bewegen in aandacht is.

Luister naar een interview met Tai Chi leraar
Ronald de Caluwé op Radio Veluwe Centraal

Effecten van Tai Chi

Daarbij wordt je door het beoefenen van Tai Chi besluitvaardiger, je gaat beter in je vel zitten en kunt beter met werkdruk (stress) omgaan. Ook op het gebied van lichamelijke gezondheid heeft Tai Chi een positieve uitwerking op chronische aandoeningen, waaronder astma, reuma, fibromyalgie en ME. Dit is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Ook bij bedrijfsblessures, waaronder b.v. RSI-klachten (muisarm) werkt Tai Chi preventief en genezend.

Volgens de Chinezen wordt je van deze oefeningen:

Ontspannen en soepel als een baby
gezond en krachtig als een houthakker
kalm en rustig als een wijze

Bij Relax More wordt de vorm van Grootmeester William C. C. Chen gedoceerd. Een zachte vorm uit de zgn. Yang stijl. Hieronder een filmpje van de hele Tai Chi vorm (60 bewegingen hand-vorm), uitgevoerd door een aantal door William C. C. Chen gecertificeerde Tai Chi leraren, tijdens een intervisiedag in onze zaal in Apeldoorn.

Deze vorm verdelen we in onze lessen in twee delen, waarbij we vrijdagmorgen het eerste deel (dat eindigt op 3:29 in het filmpje) en woensdagavond het tweede deel meer aandacht geven. Onze Tai Chi leraar Ronald de Caluwé staat helemaal rechts in beeld, met grijs vest.

De lessen zijn op woensdagavond en vrijdagmorgen.
Op maandagmorgen is er ook een uur les in de Zwaardvorm!

LOCATIE    |    LESROOSTER     |     PROEFLES?    |    FOLDER

Waarom Tai Chi en Qigong belangrijk zijn in de hedendaagse drukte ziet u in dit korte en krachtige filmpje

 

Movement mastery requires self-mastery
Self-mastery requires inner awareness
Be your own and only master