Een milde weg om verstarde patronen
in lijf en leden weg te laten smelten.

Tai Chi?

Relax More - Tai Chi of Qigong proberen?

T’ai Chi Ch’uan (ook wel Tai Chi Chuan of Taijiquan, of kortweg Tai Chi of Taiji) is een oud oefensysteem, bewegende meditatie en krijgskunst, heilzaam voor lichaam en geest.

Een bewegingsleer met een therapeutisch effect, om de gezondheid van ons hele systeem te cultiveren en bevorderen, om onze lichaam-geest eenheid te trainen en te herprogrammeren, meditatief om de geest te kalmeren, en een martiale kunst om harmonieuze relaties met anderen te bereiken.

Tai Chi heeft haar wortels in het oude China. Het is diep verweven met de Taoïstische filosofie en gezondheidsleer.

Tai Chi is een uiterst effectieve en prettige methode voor het verwerven van harmonie en evenwicht. Praktisch gezien is het een ideale manier om een verloren gegaan contact met je lichaam te herstellen. De principes zijn op allerlei gebieden toepasbaar, zoals bijvoorbeeld bij andere sporten, bij huishoudelijke activiteiten of tijdens ontmoetingen met andere mensen.

Tai Chi lessen in Apeldoorn

Relax More - Tai Chi of Qigong proberen?Een belangrijk onderdeel van de lessen is het aanleren van de zogenaamde vorm, een sequentie van 60 bewegingen, die als parels aan een ketting één lange, ononderbroken bewegende meditatie vormen. Mooi om te zien, prettig om te doen, ontspannend en leerzaam. Je kunt gerust zeggen dat Tai Chi mindful bewegen of bewegen in aandacht is.

Tai Chi Chuan is niet alleen een eeuwenoude Chinese interne vechtkunst,
maar tegelijk ook een meditatieve gezondheidskunst.
Het wordt ook wel mindfulness in beweging genoemd.

Tai Chi is een prachtige, vloeiende Qigong oefening die oogt als zwemmen in de lucht.
Meester T. T. Liang

LESROOSTER     |     LOCATIE     |     PROEFLES?    |    FOLDER

Relax More - Over Tai ChiTai Chi is een filosofisch concept of begrip dat gesymboliseerd wordt door het yin/yang-symbool. Het woord Chuan betekent vuist of boksen. Tai Chi Chuan (ook wel Taijiquan)  betekent het hoogst bereikbare of het hoogste principe.

Tai Chi Chuan, het boksen van het hoogste principe, is afkomstig uit China. Deze gevechtskunst wordt de meest verhevene genoemd vanwege het ontwikkelen van concentratie en geestkracht en het feit dat het een positieve invloed heeft op de gezondheid.

T’ai Chi Ch’uan, taijiquan (nieuwere schrijfwijze) wordt meestal in afgekorte vorm gebruikt en geschreven als Tai Chi of taiji.
De uitspraak is tai tsjie tsjoewèn.

Tai Chi is een zogenaamde interne martial art, een interne gevechtskunst. Met intern wordt bedoeld dat hetgeen er aan de binnenkant van de beoefenaar gebeurt belangrijker is dan wat er aan de buitenkant te zien is. Denk hierbij aan spanning of ontspanning, gedachten over het willen verslaan van een tegenstander of het nemen van wraak.

De langzame bewegingen die gedaan worden tijdens het oefenen zijn, behalve fysieke oefening en concentratie-oefening, ook oefeningen in bewustwording van wat er zich allemaal afspeelt in je lichaam, en hoe (spier)spanning en gedachten hierop van invloed zijn.

Vandaar dat Tai Chi en mindfulness elkaar prima aanvullen. Als je geïnteresseerd raakt in Tai Chi, kun je de bestudering van de body mechanics principes gaan verdiepen in fysiek contact met een mede’speler’, in de vorm van pushing hands of Tai Chi boksen.

In onderstaand filmpje wordt op een begrijpelijke manier uitleg gegeven over het yin & yang symbool dat Tai Chi representeert.

Effecten van Tai Chi

Daarbij wordt je door het beoefenen van Tai Chi besluitvaardiger, je gaat beter in je vel zitten en kunt beter met werkdruk (stress) omgaan. Ook op het gebied van lichamelijke gezondheid heeft Tai Chi een positieve uitwerking op chronische aandoeningen, waaronder astma, reuma, fibromyalgie en ME. Bij ouderen is Tai Chi bewezen effectief voor het verminderen van het risico op vallen. Dit is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Ook bij bedrijfsblessures, waaronder b.v. RSI-klachten (muisarm) werkt Tai Chi preventief en genezend.

Tai Chi, bewegen in aandacht

Volgens de Chinezen wordt je van deze oefeningen:

Ontspannen en soepel als een baby
gezond en krachtig als een houthakker
kalm en rustig als een wijze

Bij Relax More wordt de vorm van Grootmeester William C. C. Chen gedoceerd. Een zachte vorm uit de zgn. Yang stijl. Hieronder een filmpje van de hele Tai Chi vorm (60 bewegingen hand-vorm), uitgevoerd door een aantal door William C. C. Chen gecertificeerde Tai Chi leraren, tijdens een intervisiedag in onze zaal in Apeldoorn.

Deze vorm verdelen we in onze lessen in twee delen, waarbij we vrijdagmorgen het eerste deel (dat eindigt op 3:29 in het filmpje) en woensdagavond het tweede deel meer aandacht geven. Onze Tai Chi leraar Ronald de Caluwé staat helemaal rechts in beeld, met grijs vest.

De lessen zijn op woensdagavond en vrijdagmorgen.
Op maandagmorgen is er ook een uur les in de Zwaardvorm en op zaterdagochtend trainen we bij goed weer in het Oranjepark.
Ook privélessen zijn mogelijk, neem hiervoor contact op.

LESROOSTER     |     LOCATIE     |     PROEFLES?    |    FOLDER

Het helpt me bewust van mijn houding te worden. Na een les tai chi voel ik me ‘uitgestrekt’. Ik heb dan ook het gevoel dat ik hard heb getraind. Niet oppervlakkig, maar op een diep niveau.

Fina

Ik doe nu 4 jaar Tai Chi en ik voel me beter dan 10 jaar geleden.

Ans

Ik volg de Tai Chi lessen met plezier. De lessen zijn erg aansprekend. Er is veel uitleg, veel aandacht voor detail, én het heeft allemaal ook betekenis. De sfeer is prettig en er is aandacht voor iedereen. Ik ga graag naar de les!

Wat mij direct aansprak in Tai Chi is dat het een speelse manier van bewegen en oefenen is. De lessen bieden mij iets om mee te oefenen, nl. ontspannen tijdens het bewegen.

Ik heb ontdekt dat ik in het dagelijks leven snel verkramp als ik beweeg. Iets anders om mee te oefenen is om het ‘met mijn hoofd leren’ los te laten. Ik ben geneigd om de vorm uit mijn hoofd te (willen) leren. Het geeft soms frustratie als het niet lukt. Ik leer van de lessen dat leren vanuit het lichaam, dus gewoon voelen, voldoende is. En dat ik daarbij meer kan ontspannen.

Behalve dat ik e.e.a. leer van de lessen, vind ik het ook gewoon leuk om te doen! Ik kom graag naar de lessen. Ik vind de sfeer in de groep fijn. De lessen zijn vrolijk, luchtig en tegelijkertijd verdiepend. Er is voldoende ruimte voor vragen.

Ronald loopt soms rond en corrigeert waar nodig en doet dat op een prettige manier. Hij gebruikt veel humor.

Anoniem

Op deze pagina vind je nog meer deelnemerservaringen…

  • Relax More - Mocean (motion)

Mocean (motion)

De mooiste golven In dit blog wil ik graag een heel mooi filmpje met je delen. Over golven. Acht minuten lang de mooiste golven van de zee in slow-motion. Ik schreef al eerder over wolken. [...]

In ons blog vind je nog veel meer leesvoer over Tai Chi (en Qigong)

Waarom Tai Chi en Qigong belangrijk zijn in de hedendaagse drukte ziet u in dit korte en krachtige filmpje

Movement mastery requires self-mastery
Self-mastery requires inner awareness
Be your own and only master