Home » Learn More » Gelezen, gehoord, gezien » Te veel stress om mindfulness te doen

Te veel stress om mindfulness te doen

Relax More - Te veel stress om mindfulness te doen

Te druk, geen tijd

Een tijdje geleden vertelde een deelnemer in de beginfase van de mindfulnesstraining dat het misschien toch niet zo’n goed idee was geweest om eraan te beginnen. Ze was eigenlijk te druk om te oefenen en zou liever de training doen wanneer ze in wat rustiger vaarwater in haar leven was.

Zulke eerlijkheid kan alleen maar gewaardeerd worden. En nader onderzocht. Want: klopt de redenatie? Moet je leven inderdaad in rustig vaarwater zijn alvorens je met een mindfulnesstraining kunt beginnen?

Wanneer beginnen?

Het is waar dat een mindfulnesstraining soms extra druk geeft. Mensen beginnen aan zo’n training omdat ze geleefd worden door de agenda, door druk, door stress. En dan moet je nóg wat, namelijk ‘huiswerk’ doen voor zo’n training…

Mark Retera, maker van de strip DirkJan, weet dat gevoel goed te vangen:

Relax More - Te veel stress om mindfulness te doen

Een onderdeel van het probleem is dat deelnemers (nog) niet zien waar ze keuzes kunnen – en soms moeten – maken. Het is op basis van automatismen, gewoonten en patronen dat we niet toekomen aan zaken die we echt belangrijk vinden. Automatismen zoals ja zeggen tegen nog wat extra werk of tegen sociale contacten of verplichtingen, geen nee zeggen tegen het zoveelste inhoudsloze tv-programma of niet in de gaten hebben hoeveel tijd er verloren gaat aan – zogenaamd – sociale media.

Draai het om

Ik, als trainer, kan die keuzes niet maken voor de deelnemers, en het is ook mijn werk niet. Het is mijn werk om met de deelnemers te zien waar het automatisme ligt en hoe keuzes in zicht kunnen komen. Daarna vertrouw ik er voor de volle 100% op dat er ook een keus gemaakt gaat worden. (En, voor de wijsneuzen: inderdaad, dat zal soms de verkeerde keus zijn, maar daar kun je dan ook weer een keus maken…)

Vandaar dat ik de redenatie omdraai, en zeg, als iemand meldt dat hij of zij meer rust nodig heeft om te kunnen gaan mediteren:

Als je niet nu begint met mediteren,
zal het nooit rustig worden in je leven.

De ontmanteling

De enige wijze om werkelijk los te komen van automatismen en patronen, om ze werkelijk te doorzien, is in het moment zelf. Het moment dat ze de kop opsteken en je leven voor je dreigen te bepalen. Daar kun je boeken over lezen of gesprekken met anderen over hebben, maar dat valt allemaal in het niet bij zelf doen, oefenen en ervaren.

De aandachtsspier trainen, zodat je keuzes kunt maken en zelf de baas wordt over je leven of beter om leert gaan klachten die anders met je op de loop zouden gaan. Dan kan er rust ontstaan en betaalt de inspanning van de training zichzelf ruimschoots terug.

Daarbij komt het een enkele keer voor dat er inderdaad zoveel in het leven van een deelnemer aan de hand is dat het beter is de start even uit te stellen. Er zijn echte overmachtsituaties en daar passen we dan ook een mouw aan.

Sommigen denken er anders over…

Zonder gekheid: ik trof recent op de website van een WelnessCentrum een aanbod aan waaronder een training “De kracht van aandacht (mindfulness)”. Uiteraard voor een prijs die een hoge kwaliteit doet vermoeden. Of, zo u wilt, een hoge prijs die kwaliteit moet suggereren. 😉

Ik heb drie keer de deelnamevoorwaarden gelezen, alvorens in lachen uit te barsten. Ziehier:

Deze training is niet geschikt als u:

* onvoldoende kennis en vaardigheden heeft om uw functie goed uit te oefenen
* teveel stress heeft en zich niet kunt ontspannen

Ja, het stond er echt. Nog verder klikkend, naar een andere variant van deze training, lees ik:

Deze training is niet geschikt als u teveel stress heeft en zich niet kunt ontspannen.

Jammer

OK, het was dus geen typefout.
Je maakt het jezelf als trainingsbureau wel lekker makkelijk als je je doelgroep zoekt in de mensen die hetgeen je biedt al kunnen óf niet nodig hebben. Immers: waarom is deze training nodig als je “goed functioneert, voldoende vaardig bent in grenzen stellen, confronteren, feedback geven en actief luisteren” [ook een citaat van deze site…]?

Dit riekt naar het verkopen van sigaren uit eigen doos.
Heel jammer en het zijn dit soort bedrijven die het concept mindfulness een slechte naam bezorgen.

Wees daarom dus gerust kritisch op bedrijven die mindfulness aanbieden én hun trainers!

Foto: Robin Pierre on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Bekijk alle reacties
3
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven