Home » Trainers & begeleiders bij Relax More

Trainers & begeleiders bij Relax More

Op deze pagina stellen we de mensen voor de actief zijn én waren binnen Relax More.

Actieve trainers & begeleiders

Ronald de Caluwé

Ronald de Caluwé is Mindfulness- en Compassietrainer, Tai Chi en Qigong leraar en Lichaamsgericht Traumacounselor.
Stressoloog dus…
In 2009 startte hij Relax More.
Zie ook Ronald’s persoonlijke pagina.

Linda Nijhof - Mindfulnesstrainer voor kinderen en jongeren bij Relax More

Linda Nijhof

Linda Nijhof is orthopedagoog en Mindfulnesstrainer voor kinderen en jongeren.
Zie ook Linda’s persoonlijke pagina.

Bibi Sillem begeleidt meditaties bij Relax More

Bibi Sillem

Bibi Sillem is een ervaren meditatiebegeleider en mindfulnesstrainer. Sinds 2022 begeleidt ze regelmatig meditaties bij Relax More.
Zie ook Bibi’s persoonlijke pagina.

Judith Tool

Judith Tool is gecertificeerd mindfulnesstrainer. Ze mediteert al een aantal jaren en sinds 2023 verzorgt ze mindfulnesstrainingen.
Zie ook Judiths persoonlijke pagina.

Maar zij kunnen het niet alleen…

Marijke Slagter is in het verleden mindfulness voor kinderen en jongeren gestart, was een tijdje uit beeld wegens een nieuwe, leuke en drukke baan en artikelt af en toe over mindfulness voor kinderen.
Johanna de Caluwé artikelt over voeding en supplementen.
Pieter Korsuize is mindfulnesstrainer en schrijft ook zo af een toe een mindfulnessartikel.

Vermeldenswaard is dat Jorrit Berends en Fred Dijk beide uitstekende mindfulnesstrainers zijn. Ze hebben beide trainingen verzorgd onder ‘de paraplu’ van Relax More, en gebruiken nu hun deskundigheid op andere manieren. We hebben met hen nog steeds goed contact.

Tenslotte ben ik dankbaar dat ik mindfulnesspionier Lies Bijl ontmoette en een tijdje met haar heb mogen optrekken.

Hoe het zo gekomen is…

Op eigen benen

Relax More is in 2009 gestart door ondergetekende (Ronald de Caluwé). Vanuit mijn ervaring met het doceren van Tai Chi en Qigong, het begeleiden van Zen-groepen en het behalen van mijn certificaat Mindfulnesstrainer categorie 1, kon mijn wens om zelfstandig deze disciplines uit te dragen werkelijkheid worden.

Ik deed dat eerst nog onder de vlag van mijn toenmalig Tai Chi leraar Rudy van Cuyk in diens school Art of Chi, maar vanaf begin 2009 dus vanuit Relax More, dat toen nog Leef in Aandacht heette.

Organische groei

Al vrij snel kwam Jorrit weer op mijn pad. Jorrit volgde al de Tai Chi lessen die ik bij Art of Chi gaf, heeft een mindfulnesstraining gevolgd (niet bij mij, de boef… 😉 ) en ging ook de trainersopleiding volgen. De vriendschap die er was ging op een heel organische manier verder in een samenwerking, waarbij we beiden mindfulnesstrainingen gaven onder de vlag van Leef in Aandacht.
Ik ben altijd een voorstander geweest van krachten bundelen en niet langs elkaar heen werken, vooral als je goed met elkaar door een deur kunt.

Meer mensen

En vanuit de groepen kwamen steeds vaker enthousiaste reacties. Al heel wat deelnemers zijn zelf de trainersopleiding gaan volgen, ik denk zeker een stuk of tien. Fred Dijk en Marijke Slagter volgden een MBSR training, werden zelf resp. mindfulnesstrainer en mindfulnesstrainer voor kinderen en hebben een tijdje hun eigen trainingen verzorgd onder de gezamenlijke presentatie van Leef in Aandacht voor de buitenwereld. Op dezelfde mooie, organische manier; in harmonie, zonder enige druk van mijn of hun kant.

Later gingen zij meer hun eigen weg, en zoals dat gaat, beweegt er dan ook soms weer iets terug: Marijke ging in 2019 weer artikelen schrijven voor de site. En mooi was ook de overgang van het kindergedeelte: toen Marijke aangaf het een tijd rustiger aan te willen doen i.v.m. haar nieuwe, leuke baan, kwam als vanzelf Linda Nijhof in beeld als kindertrainer.

Er bleef contact met ex-compassie-deelnemer Pieter Korsuize, inmiddels ook gecertificeerd mindfulnesstrainer, die zich ook tot een goed mindfulness-artikelger ontpopte. Er ontstond zomaar een mooi contact met Nederlands mindfulness-pionier Lies Bijl. Lies gaf enkele jaren haar eigen Qigong lessen.

In de Tai Chi lessen bleek Ieke Rosevink talent te hebben voor deze stijl van aandachtig bewegen. Ze heeft enkele jaren als inval-docent lessen verzorgd, als ik weer eens op bijscholing wilde…

Verbreding

Omdat ik altijd van mening ben geweest dat gezondheid en welbevinden niet alleen met het lichaam of de geest te maken hebben, maar ook met voeding, en Johanna op dit gebied zeer deskundig is, heb ik haar verleid hierover te gaan schrijven. Daarbij hebben we beide een passie voor het zeeleven en voelen we ons betrokken bij de bescherming hiervan. Dit leidde ertoe dat we in 2010 – als eerste in Nederland! – een vis-vriendelijk Omega3 supplement zijn gaan importeren en verkopen in onze webwinkel. Later volgden meer diervriendelijke en plant-aardige supplementen. De webwinkel hebben we in 2020 gesloten. Het bracht teveel werk met zich mee…

Meebewegen

Als ik dus zo terugkijk, is het best wel magisch zoals dat allemaal gegaan is, en dat stemt me dankbaar.
Intussen zijn er meer dan 80 mindfulnessgroepen geweest met gezamenlijk meer dan 550 deelnemers (!) en 15 compassietrainingen en zijn er Tai Chi en Qigong lessen. Daarnaast heb ik me verder verdiept in de vele facetten van stress, van acute- of traumatische stress tot chronische stress en geef ik persoonlijke sessies stresscoaching en trauma-counseling, waarbij beweging (letterlijk en figuurlijk) én compassie steeds leidraad zijn.

Dit alles geeft vertrouwen voor de toekomst.
Bring it on!

Scroll naar boven