Docent Qigong is Lies Bijl (1950)

Zij beoefent sinds 1980 Tai Chi Chuan, Qigong en zenmeditatie. Grote invloed had Chung Liang. Hij bracht de klassieke Tai Chi vanuit China naar Amerika.
Zijn stijl kenmerkt zich door speelse korte vormen, geïnspireerd door zijn klassieke balletopleiding, calligrafie en muziek.

Vanaf 1984 bestudeert zij de inzichten van de Duitse arts Josephine Zöller: “Qigong, de weg van levenskracht”. Een eerste samensmelten van Westerse – en Oosterse geneeskunst.

Verdere opleiding: (1980-84) Gestalt opleiding, (1984-87) Lomi lichaamsgerichte psychotherapie, (1994-95) Mindfulness training met Jon Kabat-Zinn, (2000-10) monnik in de traditie van Soto Zen, (2013-nu) assistent tuinder bij StadsAkkers, een biologische tuinderij voor vrijwilligers en cliënten via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Het bewegingspad blijft verdiepen bij o.a. William C. C. Chen, Laura Stone, Peter den Dekker en Ronald de Caluwé.

Wat mij beweegt

Gefascineerd door de wisselwerking tussen geest en lichaam.

Al sinds heel jong ben ik gefascineerd door de wisselwerking tussen geest en lichaam. Dit is terug te zien in mijn loopbaan.

Van Consulent Gezondheidsvoorlichting (in de reguliere gezondheidszorg), via Gestalttherapeut in mijn eigen praktijk, naar lichaamsgericht therapeut:
de start van de intensieve verkenning van de taal van het lichaam –
samenwerking met een danstherapeut, Tai Chi en Qigong, mijn opleiding “body oriented therapy” (lichaamsgerichte psychotherapie).

De laatste opleiding ging uit van een voor die tijd radicale visie, dat lichaam en geest elkaar weerspiegelen “the body speaks its mind”. Het zal geen toeval zijn dat al mijn opleiders ook een boeddhistische achtergrond meebrachten in hun werk.

Mindfulness: van Amerika naar Nederland

Na het zien van Jon Kabat-Zinn in een interview op de televisie zat ik binnen 6 weken in Amerika. Niet om mindfulness te leren, want dat aspect maakte deel uit van al mijn eerdere trainingen. Maar omdat hij erin slaagde dit boeddhistisch aspect in te passen in een programma binnen een westers academisch ziekenhuis (University of Massachusetts Medical Centre).

Teruggekeerd in Groningen werd mijn doel:

mindfulness training op de kaart te zetten in de gezondheidszorg.

  • Stap 1: een Nederlandse cursus met als titel “Zorgzame aandacht bij chronische ziekte en stress (1995). En na twee groepen de volgende:
  • Stap 2: Onderzoek.
    De keus viel op het bekijken van het effect van deze cursus op het welzijn van mensen met een chronisch vermoeidheidsyndroom (mijn leeronderzoek aan de Groningse Universiteit). Het mede betrekken van een ziektekostenverzekeraar en voorlichting aan 50 artsen legde in Groningen de kiem voor acceptatie binnen het medisch circuit.
    Zo’n project behoeft twee trainers. En zo startte de samenwerking met Johan Tinge, die zijn expertise als gezondheidspsycholoog en vipassana-docent meebracht. In de voorbereidingsfase ging ook hij naar Massachusetts.

10 jaar boeddhistisch monnik

De boeddhistische kiem was echter ook diep gezaaid.
In 2000 begon mijn monnikenbestaan in Amerika.
De zorg voor mijn dementerende moeder bracht me in 2010 terug naar Nederland. Mijn boeddhistisch pad gaat in Apeldoorn door bij de Dharmatoevlucht.

NU: Aandacht in beweging

Mindfulness is een krachtige tool. En er is meer. Ik beschouw het als een voorrecht dat ik al heel jong in aanraking ben gekomen met de rijke wereld van body-mindfulness: zachte beweging om ons lichaam op te laten bloeien. Een doorgaand pad naar soepelheid en vitaliteit tot op hoge leeftijd.

Daarbij zoek ik naar de essentie van bewegen:
minder aandacht voor de uiterlijke vormen, meer aandacht voor hoe de beweging vanuit de adem ontstaat. Een afwisseling van aangenaam vrij zijn binnen een soms strakke structuur, die houvast kan geven. Toegankelijk onafhankelijk van conditie of leeftijd.
En vooral: met plezier, mildheid en humor.

Opdat een ieder de kans krijgt om zijn/haar verharde patronen in lijf en leden weg te laten smelten in beweging van binnen uit – vriendelijk en zonder oordeel.

Een pad dat nog steeds verrast, steunt, en vreugde geeft.