Trainer bij Relax More is Ronald de Caluwé (1963).

Relax More - Trainer Ronald de Caluwé

Trainer Ronald de Caluwé

Hij beoefent sinds 1992 Tai Chi Chuan, Qigong en zenmeditatie en is sinds 1996 trainer / docent in deze disciplines – die allen een directe link hebben met mindfulness.

Mindfulness en Compassie

Juni 2009 rondde Ronald zijn opleiding tot Mindfulness trainer af bij het Instituut voor Mindfulness (IvM), een gerenommeerde opleider op het gebied van Mindfulness en Compassie. Sindsdien volgt hij ook geregeld bij- en nascholingen van het IvM, de VMBN (waar hij als cat. 1 trainer geregistreerd staat).

In juni 2012 rondde hij de opleiding tot Compassietrainer af bij Frits Koster en Erik van den Brink, grondleggers van het MBCL programma (Mindfulness Based Compassionate Living oftewel Compassietraining).
In 2017 werd hij ook supervisor voor compassietrainers in opleiding.

Tai Chi, Qigong en Zen

Ronald begon in 1992 bij Zen- en Tai Chi leraar Rudy van Cuyk en ging 2009 zijn eigen weg op het Zen- en Tai Chi pad. Ronald heeft les gehad en workshops gevolgd bij- en volgt nog regelmatig lessen en workshops bij onder anderen William C. C. Chen (Grandmaster Tai Chi Chuan Yang stijl), Laura Stone (grootmeester Tai Chi Chuan), Peter den Dekker (meer dan 25 jaar student Zhan Zhuang Qigong van meester Lam Kam Chuen) en volgde hij jarenlang retraites van Maha Karuna Ch’an, o.l.v. Ton Lathouwers (geautoriseerd zenleraar).

In augustus 2012 ontving hij van grootmeester William C. C. Chen zijn trainercertificaat. Hij is dan ook aangesloten bij het William C. C. Chen lerarenplatform Nederland. Begin 2013 kreeg hij toestemming van Peter den Dekker om Zhan Zhuang Qigong lessen te gaan geven.
In 2015 kreeg hij toestemming van Ton Lathouwers om namens Maha Karuna Ch’an zengroepen te begeleiden.

Traumatherapie

Sinds 2008 is Ronald bezig met nader onderzoek naar de relatie tussen onze levensgeschiedenis en het heden. Hoe beïnvloedt de geschiedenis het heden? Zo kwam hij o.a. in aanraking met het werk van Peter Levine en volgt hij momenteel de opleiding tot lichaamsgericht traumatherapeut.

Ik ben zeer geboeid door de wisselwerking van lichaam en geest, door de invloed die gedachten en denkbeelden hebben op ons welbevinden, hoe we gedachten kunnen verwarren met de realiteit, en door de mechanismen waardoor stress, overspannenheid en burn-out ontstaan.
In de ziekenhuizen waar ik heb gewerkt, heb ik niet alleen veel mensen met stressklachten ontmoet en verzorgd, maar ook na traumatische gebeurtenissen.

In de Tai Chi en zen heb ik onder meer geleerd te kijken naar zaken zoals ze zijn, en je niet direct mee te laten slepen door denkbeelden en opvattingen. En als dit toch gebeurt, mij hier dan bewust van te worden.

Ik heb aan den lijve ervaren dat als je met milde, open aandacht kunt kijken naar jezelf en naar hetgeen gebeurt, je ruimte voor jezelf schept om een bewuste keuze te maken. Hierdoor hoef je niet meegesleept te worden door vastgeroeste patronen of emoties.

Momenteel ben ik mij aan het verdiepen in het thema compassie en lichaamsgerichte traumatherapie. Daarbij heeft het raakpunt van wetenschap en spiritualiteit mijn interesse.
Ik ben nog steeds lerende en ben van mening dat de beoefening van aandacht een levenslang en zeer intrigerend pad is. Door met deze materie bezig te zijn, voel ik de verbondenheid met anderen en met de rest van de wereld. Het is wat mij betreft belangrijk iets nuttigs te doen met je leven, en dus niet alleen ten behoeve van jezelf!

Ik vind het dan ook belangrijk de disciplines die ik uitdraag niet alleen te zien als methode om jezelf beter te voelen. Je doet daarmee zowel jezelf als het achterliggende gedachtegoed en de principes van deze disciplines tekort.

Een leven vóór Relax More

Ronald heeft daarnaast 31 jaar ervaring in de gezondheidszorg, onder andere als verpleegkundige en als manager op een afdeling Spoedeisende Hulp, als ambulanceverpleegkundige en als docent/trainer en adviseur in de acute zorg. Hij heeft diverse publicaties in dit gebied op zijn naam staan, vertaalde boeken en sprak meerdere malen op nationale en internationale congressen, met name over organisatie van de acute zorg en triage.

En náást Relax More

Sinds 1987 is hij getrouwd met Hanneke. Ze zijn blij met hun twee – inmiddels volwassen – kinderen: Elles en Laurens. In zijn vrije tijd knutselt Ronald graag aan deze website en schrijft hij blogjes, leest hij ook nog zo af en toe een boek (guilty pleasure: Stephen King) en drinkt hij iedere vrijdag één biertje bij de Ierse Pub.

Naast het lezen (en een klein beetje verzamelen) van Stephen King, heeft Ronald een paar plankjes in zijn boekenkast gevuld met boeken over lichaamswerk, de geschiedenis van de wetenschap, astronomie, het ontstaan van de mens, ontdekkingsreizen en de evolutietheorie. Hij leest graag in het werk van- en over o.a. Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Alexander von Humboldt en andere ontdekkers en beschrijvers van de wonderbaarlijkheid van de natuur.
Daarbij heeft de evolutie van het menselijk brein en speciaal plekje, én natuurlijk ook een link met de disciplines die we bij Relax More beoefenen.

In de vakanties heeft hij een aantal jaren samen met Hanneke door Scandinavië getrokken, in hun campertje. Hun avonturen zijn terug te lezen op www.hanenron.nl.