Home » Trauma-heling – lichaamsgerichte traumacounseling in Zutphen

Trauma-heling – lichaamsgerichte traumacounseling in Zutphen

Als gevoel de vrijheid krijgt,
verandert leegte in ruimte.

Een trauma?

Een trauma is een gebeurtenis die te snel en/of te intens en/of te groot was voor het zenuwstelsel om te kunnen verwerken. Hierbij is sprake van enorme onmacht, er was geen ontkomen aan op dat moment.

Wanneer er geen mogelijkheid op een succesvolle ontsnapping is door vechten of vluchten, dan ontstaat er onbewust een staat van afsluiting, ook wel de bevriezingsrespons (freeze) genoemd.

Zo’n ervaring kan een diepe wond achterlaten. Als deze wond niet goed verzorgd wordt, blijft hij lang open en vormt zich geen mooi litteken.

Relax More - Trauma-heling

De reactie op een traumatische gebeurtenis gebeurt buiten onze wilskracht om. Niemand kiest bewust voor vechten, vluchten of bevriezen. Wanneer na de gebeurtenis deze overlevingsenergie niet de juiste aandacht krijgt, kunnen klachten ontstaan.

Je bent niet alleen als je een trauma hebt meegemaakt. Volgens een groot onderzoek over zes continenten en meer dan 70.000 deelnemers, zijn de meeste mensen een zogenaamde “traumadrager”.

Niet alleen acuut

Trauma is een van de meest onbegrepen en onbehandelde oorzaken van menselijk lijden. De meeste mensen weten dat een trauma kan ontstaan na een levensbedreigende gebeurtenis, zoals een verkeers- of ander ongeluk of (getuige zijn van) mishandeling of ander geweld.

Traumatische klachten kunnen echter ook ontstaan na een indringende ervaring of een langdurige periode van grote stress. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: een inbraak, ontslag, echtscheiding of ziekenhuisopname. Ook een jarenlang durende slechte relatie waarin je je gevangen hebt gevoeld, een weinig liefdevolle opvoeding, misbruik en pesten kunnen traumatische klachten geven.

De mate waarin een gebeurtenis traumatisch is, is voor iedereen anders en afhankelijk van draaglast en de draagkracht van de persoon.

De klachten komen, soms veel later

De gevolgen worden soms pas veel later zichtbaar. Ze kunnen dan veel fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaken. Dit noemen we post-traumatische stress-symptomen.

Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • lichamelijk: angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige gespannenheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, krachtverlies in de spieren, pijnklachten
  • mentaal: depressie, uitputting, voortdurende alertheid, snel geïrriteerd zijn, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, dissociatie (het gevoel dat [een deel van]  je lichaam niet van jou is), gevoelsarmoede

Het palet aan mogelijke klachten is heel breed en omvat ook een aantal ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ (SOLK, tegenwoordig ALK: Aanhoudende Lichamelijke Klachten).

Trauma: de verbinding kwijt

Centraal staat steeds dat je de verbinding verliest met jezelf, je lichaam, je familie, vrienden en omgeving. Je hebt het gevoel vast te zitten; fysiek en/of mentaal te blokkeren.

Somatic Experiencing

Somatic Experiencing® is een lichaamsgerichte methode van traumaverwerking. Het richt zich specifiek op de gevolgen van trauma door het kalmeren van het zenuwstelsel. De methode werd ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Over de hele wereld, en ook in Nederland,  krijgt SE™ steeds meer belangstelling en erkenning.

Door het doorvoelen van de lichamelijke sensaties is het mogelijk overtollige spanning uit het lichaam te ontladen. SE-traumatherapie kan je in dat geval helpen. Het is ingebed in nieuwe wetenschappelijke inzichten in de werking van ons (autonome) zenuwstelsel.

Langzaamaan dringen deze nieuwe wetenschappelijke inzichten door in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Lees bijv. deze online artikelen:

Relax More - Trauma-heling

Traumacounseling waarin Somatic Experiencing® een rol speelt is te volgen in Zutphen. Op dit moment is er echter een cliëntenstop. Ook de wachtlijst is vol.

I have come to the conclusion that human beings are born with an innate capacity to triumph over trauma. I believe not only that trauma is curable, but that the healing process can be a catalyst for profound awakening – a portal opening to emotional and genuine spiritual transformation.

Peter Levine

Ervaringen van cliënten

Nadat ik 17 jaar geleden uit een boom viel en daarbij op mijn linker kant van het gehele lichaam ernstig neer kwam, ben ik meerdere keren geholpen door (manuele) fysiotherapeuten, sporters en een chiropractor. Mijn eerste huisarts dacht het valt mee, dus geen verwijzing. Mijn laatste fysiotherapeute was onder de indruk van wat zij aantrof door het voelen en masseren van mijn linkerkant. Zij adviseerde en benaderde mijn huidige huisarts met haar bevindingen en vroeg om foto’s. Het was het allemaal net niet.

De afgelopen 7 maanden ging het lichamelijk zo slecht dat ik nauwelijks of helemaal niet in de auto kon zitten. Laat staan lopen of liggen. Ik had al enige tijd een samenwerking met Ronald en klopte met mijn klachten bij hem aan om te vragen of ik de geschikte kandidaat was om aan lichaamsgerichte traumatherapie te mogen deelnemen. Ik had namelijk van klanten hele positieve reacties gehoord. Klanten die o.a. met zware ongelukken te maken hebben gehad.

Hoe bijzonder en bijna ongelofelijk dat ik na 4 sessies mijn lichaam als nieuw ervaarde. Oftewel ik voelde een geheel. Ik ben gestopt, want ik was op dat moment al zo tevreden na 17 jaar en vooral de afgelopen 7 maanden. Ik ga toch weer even wat sessies volgen, zodat het vooral een blijvend herstel is.
Ellen, Coach & trainer
Na aan de Compassietraining te hebben deelgenomen, maakte ik kennis met Qigong. Fijne lessen. Naast leraar is Ronald ook nog een vakkundig counselor; met een scherp oog & oor, persoonlijk en veilig.
Herma, Bibliothecaris

Scroll naar boven