Home » Learn More » Lijf en leden » Traumaheling: lessen uit de natuur

Traumaheling: lessen uit de natuur

Relax More - Traumaheling: lessen uit de natuur

Een naturalistische benadering

Dr. Peter Levine Phd - Relax More - Traumaheling: lessen uit de natuur

Somatic Experiencing® (SE™) kan gezien worden als een naturalistische benadering voor de transformatie van trauma en het helen van stressgerelateerde aandoeningen en problemen. In dit artikel wil ik een filmpje van ruim 20 minuten tonen en bespreken, waarin een aantal belangrijke basisprincipes worden uitgelegd door de grondlegger van SE: Dr. Peter Levine.

Géén herbeleving

Het woord ‘Experiencing’ (ervaren in het Nederlands) kan doen vermoeden dat er tijdens de sessies sprake is van herbeleving van een indringende gebeurtenis of trauma. Dit is niet het geval. Tijdens een SE sessie wordt niet persé gekeken naar de inhoud van het verhaal, maar veel meer naar de reacties in het lichaam die optreden op het niveau van het zenuwstelsel. En áls het verhaal inhoudelijk van belang is, dan altijd vanuit het perspectief van het hier en nu, en nooit door er weer helemaal in te gaan.

Een natuurlijke reactie …

Dit vergt van een SE therapeut de specifieke vaardigheid om veranderingen in de respons van het zenuwstelsel van de cliënt te kunnen waarnemen en duiden. Zoals Peter Levine beschrijft (vanaf dit moment in de film): wanneer er dreiging is, reageert het lichaam per definitie met een beschermende respons: aanspanning, terugtrekken, vechten, vluchten, bevriezen of in hulpeloosheid schieten.

Deze reacties zijn bedoeld als tijdelijke ‘maatregelen’, die het lichaam direct en geheel automatisch neemt bij een dreigende situatie. Als er echter vaak dreiging is, of de dreiging is zéér intens, is er onvoldoende tijd om de stressrespons volledig te doorlopen en komt de stress vast te zitten in het lichaam.

… waar we in verstrikken

Vanaf dat moment zal het lichaam steeds signalen aan ons brein geven dat er dreiging is. Zo gaan we dan steeds gevaar zien in situaties waar het niet is. Er zijn traumatische klachten ontstaan.

Tot we dit interne gevoel-, deze interne dreiging uit het lichaam veranderen, zullen we traumatische verschijnselen houden. Het lichaam blijft gevaarsignalen naar ons brein sturen.

Lees dit artikel verder op
De Polyvagale Wereld“, op Substack,
een mooi, veelzijdig en reclamevrij schrijversplatform.

Je kunt je daar gratis abonneren, en je verheugen op wat komen gaat
aan artikelen over de polyvagaaltheorie en stress- en traumaresponsen.
Lees en volg ook de Relax More Substack.

Foto: Lisa H on Unsplash

1 gedachte over “Traumaheling: lessen uit de natuur”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven