Wat kun je doen…
Marike is een regelmatige deelneemster aan de maandelijkse online meditatie. Af en toe sturen we een appje over en weer en zo kwam het dat ik haar vroeg hoe we misschien mensen konden enthousiasmeren die nog niet deelnamen tot nu …
Marike is een regelmatige deelneemster aan de maandelijkse online meditatie. Af en toe sturen we een appje over en weer en zo kwam het dat ik haar vroeg hoe we misschien mensen konden enthousiasmeren die nog niet deelnamen tot nu …
Op de site van BoddhiTV stond een mooi artikel dat Trix van Hest schreef. Ik mocht het overnemen, met grote dank aan Trix én BoddhiTV. Inleiding ‘Hoog opgeleide jonge zelfstandige vrouwen die te veel eisen aan zichzelf stellen.’ Daar hoorde …
Recent herontdekt, dit boek van Jon Kabat-Zinn. Waar je ook gaat, daar ben je. Een mooie verzameling korte verhalen over de toepassing van meditatie in je dagelijkse leven. Niet alleen over nut en noodzaak, maar ook over waar en wanneer …
Gerandomiseerd onderzoek naar de werkzaamheid van Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) bij mensen met terugkerende depressie Inleiding Eerder is gebleken dat Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) terugval en depressieve symptomen vermindert bij mensen met terugkerende en chronische depressie (1,2). Echter, achteraf blijven …
Dit is waarom we meditatie (be)oefenen – zodat we met meer compassie met onszelf kunnen omgaan; onze relaties met vrienden, familie en de gemeenschap waarin we leven, kunnen verbeteren; onze levens in grotere verbondenheid kunnen leven. En zodat we in …
Inleiding Tara Brach is psychotherapeut en meditatieleraar. Daarbij is ze ervaringsdeskundige op het gebied van een chronische ziekte die gepaard gaat met moeheid en pijn. Ze heeft enkele mooie boeken geschreven over (zelf-)compassie en stuurt regelmatig geleide meditaties rond via …
Mindfulness-vervolgtraining Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst hoorde van een Mindfulness-vervolgtraining, had ik er gemengde gevoelens bij. Mindfulness is een training die al een behoorlijk positief effect kan hebben op de manier waarop mensen met stress en …
Compassietraining, meer dan alleen maar meer mindfulness Lees verder »
Die laatste week… In de laatste bijeenkomst van de mindfulness– en compassietraining hebben we altijd aandacht voor het verder vormgeven van de meditatie-beoefening in je leven. Want als je na 8 weken intensief oefenen vrij gelaten wordt, dan mag je …
Wanneer we geladen zijn met boosheid, doen we vaak dingen die meer kwaad dan goed doen. Compassievol (of compassioneel) zijn betekent NIET dat je passief bent. We kunnen actief zijn en werken aan het bestrijden van onrecht en leed, maar …
Anne-Karin schreef een mooi blog over haar ervaring tijdens een mindfulness-les… Ik volg nu sinds een paar weken een mindfulnesstraining en gisteravond hadden we de eerste liggende yoga oefeningen. Appeltje eitje zou je denken. Niet dus. Ik kwam al snel …
De gaten in het systeem Ik kwam een tijd geleden de volgende zinsnedes weer eens tegen. Ze zijn wat mij betreft belangrijk genoeg om aan te halen op onze site: Toen Jon Kabat-Zinn zijn stressreductieprogramma ontwikkelde had hij een duidelijk …
Onze beoefening bestaat eruit het leven te ontmoeten, exact zoals het is, en op te merken welke angst, boosheid of twijfel in de weg staat van het directe en intieme contact met dit moment. Om hier vervolgens ook de aandacht …
Het is al een paar maanden geleden dat ik afscheid nam van de Stichting ‘k LEEF, maar ik zou er toch nog graag aandacht aan besteden in dit weblog. Kennis maken met ‘K Leef Stichting ‘k Leef is een inloophuis …
Voor Boddhitv, een laagdrempelige en informatieve boeddhistische website, maakte Anne Kleisen een artikel van een interview dat ze had met Kristin Neff. Kristin is één van de pioniers in het uitdragen van het belang van zelfcompassie.Het is een mooi stuk geworden …
Een mindfulness-verdiepingstraining? Toen ik voor het eerst hoorde van een Mindfulness-verdiepingstraining, genaamd (Zelf)compassietraining, een aantal jaren geleden, had ik wel wat sceptische gedachten. Zo van “hm, zou dat geen commerciële truc zijn?” Er zijn immers al een aantal mindfulness-variaties, waarvan …
Concentratie zou gezien moeten worden als gereedschap. Zoals ieder gereedschap kan het op een goede en op een slechte manier gebruikt worden. Een scherp mes kan gebruikt worden om een mooi houtsnijwerk mee te maken of om iemand mee te …
Dit is het vierde en laatste deel van een vierluik. In het eerste deel schreef ik over druk en onderstimulatie en het (niet-)luistern naar signalen vanuit het lichaam. In deel 2 ging ik daar nader op in, waarbij vooral het luisteren centraal stond. In …
Zorgen over de wortels Enkele weken geleden schreef ik een eerste deel over de competenties van mindfulnesstrainers. Dit naar aanleiding van een binnenkort te verschijnen boek onder redactie van (o.a.) Jon Kabat-Zinn, waarin hij zich zorgen maakt over deze competenties.Vooral …
Over de competenties van mindfulnesstrainers (2) Lees verder »