De kracht om het heden vorm te geven
Doe wat je kunt om levende wezens te helpen, en draag de verdiensten van je beoefening op aan de doden. We zijn niet bij machte het verleden te veranderen, maar hebben wél de kracht om het heden en daarmee de …
Doe wat je kunt om levende wezens te helpen, en draag de verdiensten van je beoefening op aan de doden. We zijn niet bij machte het verleden te veranderen, maar hebben wél de kracht om het heden en daarmee de …
Inleiding Ik las in het Boeddhistisch kwartaalblad Tricycle een mooi artikel over gedrag en drijfveren in relatie tot de Boeddhistische psychologie. Gelukkig kreeg ik toestemming om het te vertalen, dus veel leesplezier! Primitieve verlangens Hebzucht en afkeer zijn effectieve overlevingshulpmiddelen. …
Boeddha, Dharma en Sangha zijn de Drie Kostbare Juwelen in het Boeddhisme. (Praktisch gezien het best te vertalen met beoefenaar, leer en gemeenschap.) De meest kostbare is zonder meer de sangha. De sangha omvat de beoefenaar en de leer. Een …
Ja, dat geldt zeker voor mindfulness. Bij een mindfulness- of aandachttraining leer je niets nieuws. Wat ik daarmee bedoel is dat mindfulness of zorgzame aandacht iets is dat we allemaal hebben en kennen. We passen het alleen lang niet zo …
Inleiding In dit blog wil ik een recent onderzoek samenvatten (het verscheen 10 mei 2020) en nabespreken. Het betreft een klinische review over de rol die Qigong kan spelen bij luchtweginfecties. Qigong-oefeningen staan bekend om hun heilzaam effect. Door het …
Qigong bij de preventie, behandeling en herstellen van COVID-19 Lees verder »
Oefening baart kunst Regelmatig horen deelnemers mij tijdens hun mindfulness– of compassietraining zeggen “oefening baart kunst”. Vaak er nog achteraan “en niet oefenen baart helemaal niets”. Jon Kabat-Zinn zei het op zijn manier: “you don’t have to like it, just …
Inleiding Kan het doen van Boeddhistische oefeningen ons bevrijden van de gevangenis van pijn? Hoe kan meditatie ons helpen wanneer medicijnen tekort schieten? Jon Kabat-Zinn, arts en emeritus professor aan de Universiteit van Massachusetts Medical School, spreekt over deze vragen …
“Thuis in ons lichaam.” Interview met Jon Kabat-Zinn Lees verder »
Inleiding Het gaat al een tijdje rond dat Tai Chi behulpzaam zou zijn om valongevallen bij ouderen te voorkomen. Eerder schreef ik al over een onderzoek dat aantoonde dat de gevoeligheid van de voetzool en de balans verbeteren door Tai …
‘Aandacht werkt’ Eline Snel heeft de methode ‘Aandacht werkt‘ ontwikkelt, een mindfulnesstraining voor kinderen, gebaseerd op de 9-weekse Mindfulness Based Stress Reduction training van John Kabat-Zinn (grondlegger van mindfulness wereldwijd). De boeken die Eline Snel hierover schreef: ‘Stilzitten als een …
Om mee te beginnen – Lees- en kijktips mindfulness voor kinderen Lees verder »
Inleiding Tara Brach is psychotherapeut en meditatieleraar. Daarbij is ze ervaringsdeskundige op het gebied van een chronische ziekte die gepaard gaat met moeheid en pijn. Ze heeft enkele mooie boeken geschreven over (zelf-)compassie en stuurt regelmatig geleide meditaties rond via …
Hoe zat het ook al weer Een kernaspect van mindfulness ligt in het met zorgzaamheid accepteren (wat niet hetzelfde is als goedkeuren of leuk vinden) van de huidige situatie, omdat deze er nu eenmaal op dit moment is. We ontdekken …
Blijven oefenen? Voor de tweede keer volg ik de Compassietraining (MBCL), een vervolg op de 9-weekse Mindulfnesstraining. Natuurlijk bij Ronald/Relax more! Het is alweer 7 jaar geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met Mindfulness, de 9-weekse (MBSR) volgde, de …
Laatste opleidingsweek Afgelopen week was ik voor de zesde en laatste keer een week op pad voor mijn opleiding tot Somatic Experiencing ® Practitioner, oftewel Lichaamsgericht Traumatherapeut. Een bijzondere week. Niet alleen omdat het de laatste was, maar ook omdat …
Certificaat Somatic Experiencing Practitioner! Lees verder »
We spenderen tientallen jaren van ons leven met het proberen te bereiken van geluk, vrede en voldoening – zonder dat we de zaadjes voor deze ambitie zaaien. Waarom doen we dat niet; waarom planten we de zaden van de vruchten …
Een wereldwijde golf van Tai Chi Ieder jaar, op de laatste zaterdag in april, is het Wereld Tai Chi dag. Een dag waarop overal in de wereld tussen 10 en 12 uur lokale tijd Tai Chi beoefenaars hun mooie bewegingskunst …
Ik verbaas me er altijd over dat mensen alles in het werk stellen om er goed uit te zien, te studeren, zich in van alles en nog wat te trainen, zonder zich iets aan te trekken van die verwende aap …
William C. C. Chen is een van de laatst levende Tai Chi leerlingen van Professor Cheng Man-Ch’ing en nog steeds actief in het geven van workshops over de hele wereld. In 1978 voor het eerst uitgenodigd door Kwee Swan Ho …
Wanneer we gedwongen zijn om te wachten, bijvoorbeeld in een file, is het een bijna instinctieve reactie om onszelf af te leiden van het ongemak van het wachten. We zetten de radio aan, bellen of SMS’en iemand of gaan een …
Voor Boddhitv, een laagdrempelige en informatieve boeddhistische website, maakte Anne Kleisen een artikel van een interview dat ze had met Kristin Neff. Kristin is één van de pioniers in het uitdragen van het belang van zelfcompassie. Het is een mooi stuk …
Als de jaren gaan tellen Het ouder worden heeft vaak een negatief effect op het balansgevoel en verhoogt het risico op uitglijden en vallen. Het verlies van gevoel in de voetzool, wat vaak gebeurt ten gevolge van neuropathie (= zenuwbeschadiging) …
Persoonlijk weerbericht Eergisteren schreef ik iets over het persoonlijke weerbericht. Vandaag wil ik iets dieper ingaan op de inhoud van die 3 minuten ademruimte meditatie. Een oefening die tot de informele meditatie-oefeningen gerekend wordt, en die we geregeld doen tijdens …
Concentratie zou gezien moeten worden als gereedschap. Zoals ieder gereedschap kan het op een goede en op een slechte manier gebruikt worden. Een scherp mes kan gebruikt worden om een mooi houtsnijwerk mee te maken of om iemand mee te …
Kwetsbaar voor depressie Depressie is een afschuwelijk ziektebeeld. Het is bekend dat wanneer iemand meerdere malen een depressie heeft gehad, dat de kans dat hij of zij er wéér een krijgt, groter is dan wanneer iemand ‘maar’ één depressie heeft …
Het effect van Compassietraining bij depressies Lees verder »
Wanneer wij ons bedreigd voelen, kunnen makkelijk gevoelens van boosheid of vijandigheid ontstaan en van daaruit ronduit agressief gedrag; aangestuurd door diepliggende instincten om onze positie te beschermen en om het gevoel van controle over dingen in stand te houden. …
Het cultiveren van mindfulness is net als het proces van eten. Het zou absurd zijn om iemand anders een maaltijd voor jou te laten eten. Wanneer je naar een restaurant gaat, eet je niet het menu in plaats van de …
Een prachtige ontdekking In 1973 werd tijdens opgravingen in Mawangdui, dicht bij Changsha, de hoofdstad van de Chinese provincie Hunan, een gehavende schildering ontdekt, die de naam Daoyin Tu kreeg. De Daoyin Tu bleek een kleurige schildering op zijde te …
Ik ben recent gevraagd een artikel te schrijven voor het blad “Politie in beeld”.Ziehier het resultaat: Oefening baart kunst,over het trainen van lichaam én geest. Inleiding Als politieagent weet je dat het belangrijk is om fit te zijn. Het werk …
Deel 2 Leren van ons lichaam Lees hier deel 1 terug Denkt u er weleens over na? Hoe flikt ons lichaam dat kunstje eigenlijk? Het voert de meest complexe taken uit als een topartiest – moeiteloos. Nou ja, schijnbaar moeiteloos. …
In de vakantieperiode is de beoefening behoorlijk weggezakt. Genoeg smoezen (“kan niet op de camping”, “de ruimte is te klein”, “iedereen kan me zien”) en rechtvaardigingen (“de boog kan niet altijd gespannen zijn”, “ik ben me bewust dat ik het …
En na die ene keer waarover ik recent berichtte volgde een tweede uitnodiging om voor de camera met een echtpaar aan de slag te gaan. Hoe lastig meteen om het met een ‘frisse blik’ tegemoet te treden. Niet dat ik …