In 2013 bleek 13% van de werknemers hoog te scoren op vragen over emotionele uitputting, de kerndimensie van de drie burn-out dimensies (van Zwieten et al., 2014). Dit blijkt uit zelfrapportage van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) onder werknemers. Emotionele uitputting blijkt minder voor te komen bij 15- tot 25-jarige werknemers (6,9%) dan bij 25- tot 55-jarigen (13,4%) en 55- tot 65-jarigen (13,9%). Emotionele uitputting komt het meest voor in het onderwijs (20,6%) en het minst in de landbouw en visserij (7,0%). De prevalentie van emotionele uitputting verschilt nauwelijks tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers.
Werkstress vaak oorzaak van werkgerelateerd verzuim
Ongeveer de helft van de verzuimgevallen blijkt geheel of gedeeltelijk werkgerelateerd te zijn (TNO, 2014). Werknemers geven aan dat bij eenderde van de werkgerelateerde verzuimgevallen, werkstress de belangrijkste oorzaak is. Dit blijkt uit zelfrapportage van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Werkstress is uiteraard niet hetzelfde als burn-out of overspannenheid, maar er zijn wel overeenkomsten. Verschijnselen van werkstress zijn bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, gespannenheid of nervositeit.
75.600 werknemers ziek door overspannenheid/burn-out
In 2011 veroorzaakten overspannenheid en burn-out 1,3% van alle ziekteverzuimgevallen. Dit betreft in totaal 75.600 werknemers. Deze gegevens zijn afkomstig van ArboNed, een grote arbodienst die beschikt over verzuimcijfers van ruim 1 miljoen werknemers in Nederland (ArboNed, 2013). De verzuimduur bij overspannenheid en burn-out is hoog: gemiddeld 185 dagen in 2012.
Bron: www.nationaalkompas.nl
Foto: Abbie Bernet on Unsplash