Home » Learn More » Compassie » Verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid

Relax More - Verdraagzaamheid

Een aantal weken geleden heeft anti-Islam-beweging Pegida een demonstratie in Apeldoorn gehouden. Daar kun je natuurlijk van alles van vinden, maar wat mij erg trof, was het initiatief van een lokale winkelier (Modehuis Beermann om precies te zijn) om een poster te maken en weg te geven.

Laten we verdraagzaam zijn

Op de poster stond alleen een hart en de woorden “Laten we verdraagzaam zijn“, zie de afbeelding bij dit bericht. Ook in de plaatselijke kranten is er op een positieve manier aandacht aan besteed.

Een sympathieke actie, wat mij betreft. Wij hebben ook direct zo’n poster gehaald en opgehangen voor ons raam. Extra sympathiek omdat er op de poster geen enkele vorm van reclame of verwijzing naar Beermann stond. Geheel onbaatzuchtig dus.

(Negatieve) reacties

Relax More - Verdraagzaamheid Wat een verrassing (of eigenlijk toch ook weer niet) toen ik hoorde dat er veel negatieve reacties waren en dat er zelfs klanten schijnen te zijn die niet meer willen kopen bij Beermann.

O, ironie. Dit is ongetwijfeld precies wat Beermann bedoelde met de poster. Laten we verdraagzaam zijn, dus, zoals in het online puzzelwoordenboek te lezen valt, laten we lijdzaam, duldbaar, duldzaam, rekkelijk, tolerant, lankmoedig, toegeeflijk en inschikkelijk zijn.

Verdraagzaam voor Moslims misschien. Maar ook verdraagzaam voor Pegida aanhangers en mensen die niet meer wensen te kopen bij winkeliers die onbaatzuchtig verdraagzaamheidsposters uitdelen.

Acceptatie

Want dat is nu precies waar verdraagzaamheid over gaat. Iets waar je het niet mee eens bent, of iets wat je niet leuk vindt, accepteren als iets waar je het niet mee eens bent, en het verder zo laten. Omdat je snapt dat niet iedereen het overal over eens kan en hoeft te zijn.

Dus van Pegida-aanhangers zou misschien wat verdraagzaamheid voor ‘vreemdelingen’ gevraagd worden, van ons wat verdraagzaamheid voor Pegida aanhangers en voor klanten van Beermann wat verdraagzaamheid voor de posteractie, ook al ben je misschien een Pegida aanhanger.

Het is heel makkelijk om verdraagzaamheid te verkondigen, maar verdraagzaam zijn gaat ALTIJD over iets wat je eigenlijk liever niet wilt. Want verdraagzaam zijn tegen een ijscoman in de zomer of de vrouw die je komt vertellen dat je de loterij hebt gewonnen, daar is geen kunst aan.

Verdraagzaam zijn tegen iemand die iets van onze welvaart komt vragen, tegen iemand die daar moeite mee heeft. Verdraagzaam zijn tegen iemand die anders denkt dan jij, dát is wat verdraagzaamheid is.

En dan zie je maar weer met zo’n posteractie: hij was eigenijk heel hard nodig.
Laten we verdraagzaam zijn.

In de compassietraining oefenen we daar veel mee, en we beginnen bij onszelf. We trainen in verdraagzaam zijn voor onze eigen strengheid en onverdraagzaamheid.

Dank, Modehuis Beermann!

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven