Over de vergoeding van mindfulness

Relax More - Over de vergoeding van mindfulness

Mindfulness is effectief

Direct naar de tips…

Mindfulness wordt in toenemende mate vergoed door zorgverzekeraars. Een goede zaak, want mindfulness is effectief. Talloze wetenschappelijke onderzoeken tonen dit aan. Niet alleen verminderen stressgebonden klachten, ook de algehele kwaliteit van leven wordt als aanzienlijk hoger beoordeeld na een training.

Een training waarvan ook nog eens bekend is dat het ‘therapietrouw’ zijn van deelnemers (het percentage deelnemers dat de oefeningen blijft doen ná de training) opmerkelijk hoog is.

‘Therapie’trouw

Mindfulness is geen therapie, alhoewel de effecten wel zeer therapeutisch zijn… 😉 Ik gebruik het woordje therapietrouw hier omdat uit de reguliere gezondheidszorg bekend is dat het therapietrouw zijn van mensen zeer laag blijkt te zijn, en zelfs schrikbarend afneemt wanneer begeleiding stopt. Mensen vinden het blijkbaar moeilijk zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor hun welzijn (of ze hebben geen baat bij hun behandeling, dat kan natuurlijk ook…).

De effecten van een mindfulnesstraining zijn na enkele jaren nog steeds meetbaar bij mensen die de oefeningen blijven doen.

Betere zelfzorg, een goede investering

Mindfulness in het ziekenfondspakket zou dus wel eens een goede investering kunnen zijn in de (nabije!) toekomst. Mensen die beter voor zichzelf zorgen (een belangrijk leerpunt tijdens de training), worden minder snel ziek. Een HBO opgeleid persoon met burn-out is gemiddeld 1,3 jaar uitgeschakeld en kost de werkgever ca. € 88.000,–.

Voor depressie zijn de jaarlijkse behandelkosten in Nederland 660 miljoen euro. Daarnaast ontstaan ook nog eens 953 miljoen euro aan kosten door ziekteverzuim in betaalde arbeid. In totaal maakten de kosten voor depressie 1,1% uit van de totale kosten voor de gezondheidszorg. (bron)

Mindfulness IS een vorm van gezondheidszorg. In mijn ogen zelfs meer dan veel medicamenteuze therapieën, die meer te maken hebben met ziekenzorg. Kiest u dan wél een goede trainer.

Over de prijs

Ik vind € 547,– voor een live-training die je het heft over je eigen leven weer in handen geeft en verzorgd wordt door een professionele en deskundige trainer een reële prijs. Ik geloof dat veel mensen dit kunnen betalen, ook zonder vergoeding. Het is een kwestie van een keus maken.

Mensen die de training niet kunnen betalen, kunnen bij ons altijd (!) een aangepaste prijs krijgen. Wij vinden dat een gebrek aan geld mag geen reden zijn om niet aan een mindfulnesstraining deel te kunnen nemen. Er zijn genoeg ex-cursisten met een krappe beurs die dit kunnen beamen.

Wat wij gedaan hebben

Wij doen er alles aan om onze kwalificaties op orde te hebben en te houden. Zo is mindfulnesstrainer Ronald de Caluwé cat. 1 VMBN gecertificeerd, waarmee onze trainingen in een aantal aanvullende pakketten vergoed worden.

Enkele tips voor u

Zorgverzekeraars vergoeden gelukkig (en terecht) in toenemende mate – maar nog lang niet altijd – mindfulness vanuit een aanvullend pakket. Hoe moet u het aanpakken? Enkele tips:

 • check de voorwaarden van uw zorgverzekeraar;
 • weet dat mindfulness regelmatig wordt ingedeeld onder ‘psychosociale hulpverlening’ en ‘natuurgeneeswijzen’;
 • gebruik eventueel deze webpagina van de NFG of deze pagina van Zorgwijzer om u te oriënteren;
 • weet dat sommige zorgverzekeraars ‘moeilijk doen’. Men zegt soms letterlijk dat mindfulness niet vergoed wordt terwijl het wél in de polisvoorwaarden staat. Controleer dus dubbel en laat u niet afschepen;
 • sommige zorgverzekeraars werpen extra barrières op door na indiening alsnog specifieke vermeldingen op de factuur te vragen. Wij houden hier rekening mee, maar wil uw zorgverzekeraar een (nog) specifieke(re) omschrijving, stuurt u ons dan een bericht, dan verzorgen wij een aangepaste factuur (uiteraard mits gepast en conform de waarheid);
 • vergoedt uw zorgverzekeraar niet, dient u dan een coulance-aanvraag in. U vindt hier een exemplaar *. Lees goed door, vul uw gegevens in, print een folder van Relax More als bijlage. In de aanvraag staat dat “Mijn NFG-hulpverlener laat weten te allen tijde bereid te zijn u een toelichting te geven”. Dat klopt. Laat ze maar bellen;
 • gebruik uw wettelijke recht om een andere zorgverzekeraar te kiezen. Medio november dienen de nieuwe polisvoorwaarden en prijzen bekend gemaakt te worden. U heeft dan tot en met 31 december te tijd om te switchen, als u wilt (en kunt).

Ik hoop dat dit helpt.
Laat in de reacties van u horen!

* Coulance-aanvraag: wat u in moet vullen…
In de coulance-aanvraag voor uw zorgverzekeraar dienen de velden als volgt ingevuld te worden:

 • onder het kopje ‘Cliënt’ uw eigen gegevens
 • onder het kopje ‘Hulpverlener’:
  • Naam praktijk : Relax More / Leef in Aandacht
   (Toelichting: de naam Relax More is van eind 2017 en is misschien nog niet overal ingeburgerd)
  • Naam hulpverlener : R. de Caluwé
  • Praktijkadres : p/a Roggestraat 141
  • Postcode en woonplaats : 7311 CC Apeldoorn
  • NFG-registratienummer : 6305246890
  • AGB-code zorgverlener : 90-042380
  • AGB-code praktijk : 90-51170
 • In de eerste tekstalinea ook mijn naam invullen
 • Uiteraard uw naam en handtekening onderaan

Foto: Fabian Blank on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top