Home » Voor trainers, therapeuten en andere professionals

Voor trainers, therapeuten en andere professionals

Dertig jaar kennis en ervaring toegankelijk gemaakt en toepasbaar voor in jouw praktijk.

In- en aanleiding

Al vele jaren ben ik (Ronald de Caluwé, lees hier meer over mij) bovengemiddeld geïnteresseerd in de wisselwerking tussen lichaam en geest. Het lijkt misschien alsof ik veel verschillende diensten aanbied op deze website (mindfulness, compassie, Tai Chi, Qigong, traumacounseling), maar voor mij komt het neer op één ‘ding’, dat ik via die vijf vormen aanbied. Dat ‘ene ding’ noem ik nu – na 30 jaar ervaring met mindbody- en bodymind disciplines – compassievol lichaamswerk.

Compassievol lichaamswerk

Het leven is vol stress, verplichtingen, onrust, negativiteit en prikkels. We staan voortdurend onder druk en hebben niet geleerd hoe we hier op een gezonde manier mee om kunnen gaan.

Veel mensen hebben last van moeheid, somberheid, prikkelgevoeligheid, pijn, angst, stijfheid en spanning.

Trainingen voor therapeuten, psychologen en coaches.

Gewoontegetrouw zetten we onszelf nóg meer onder druk om van de stress, ongemakken en klachten af te komen. Een vicieuze cirkel… Zo verstarren we, leven we in een kramp, worden we alleen maar strenger voor onszelf en raken onze levens en hoofden alleen maar voller…

Als druk het probleem is,
kan het geen deel van de oplossing zijn.

Vrij naar Albert Einstein

Of je nu komt voor een mindfulnesstraining, een verdiepende compassietraining, beweeglessen of voor intensiever individueel ‘werk’, het komt er per saldo op neer dat het lichaam weer meer bewoond gaat worden en dat de relatie tussen lichaam en geest geharmoniseerd wordt. Daar gebruik ik meditatie en beweging bij, in verschillende vormen, maar steeds compassievol.

De afgelopen jaren kwamen steeds vaker trainers en therapeuten naar me toe met vragen om supervisie en begeleiding bij het omgaan met cliënten en de gevoelens die cliënten bij hen opriepen. Zo kwam ik op het idee om een aanbod voor professionals te ontwikkelen.
Er zit meer in de pijplijn, dus schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan de pagina) als je op de hoogte wilt blijven. Op dit moment is het aanbod:

Tweedaagse training
“De Polyvagaaltheorie en Trauma-responsen”

In deze tweedaagse training gaan we de Polyvagaaltheorie nader leren kennen, oefeningen doen voor jezelf én om met cliënten te doen, zodat deze belangrijke nieuwe theorie goed geïntegreerd kan raken in de praktijkvoering.

De training is bedoeld als verdere professionalisering voor therapeuten, psychologen, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere professionals uit de reguliere- en complementaire hulpverlening (ook als ze nog in opleiding zijn).

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in de polyvagaaltheorie (PVT):
    • De werking van het autonome zenuwstelsel bij toenemende dreiging en stress; 
    • Hoe vertaalt zich dit in stressreacties en trauma-responsen. 
  • Begrijpen waarom het voor therapeuten belangrijk is om hier kennis van te hebben. 
  • Oefeningen doen om zelfregulatie te kunnen toepassen en om cliënten te helpen gereguleerd te worden of te blijven. 
  • Inzicht verwerven in de relatie van de PVT met trauma-sensitief werken, als opstap naar nog professioneler handelen. 
  • Een goede gesprekspartner te zijn (of worden?) voor andere hulpverleners en/of verwijzers. 
  • Inzicht krijgen in de kritiekpunten op de PVT.

Deze training verzorg ik 5 keer per jaar.
Meer info

Supervisie voor compassietrainers

Als onderdeel van MBCL-certificering

Voor MBCL-register A wordt opname in register A vanaf heden alleen gedaan als een MBCL-training groepsgewijs (voor een groep van minimaal 4 deelnemers) is begeleid door de trainer onder supervisie van een erkende MBCL-supervisor, ten minste drie sessies van een uur face-to-face of via Skype/Zoom/telefoon.

Meer info

Trainer Ronald de Caluwé staat op deze lijst en is beschikbaar voor supervisie. Eerder verscheen daarover dit artikel.
Zie deze pagina voor meer en ook praktische info.

Vierdaagse training
“Embodiment, de basis van lichaamsgericht werken”

Met de MBI:TAC als basis

In de Mindfulness Based Interventions : Trainers Assessment Criteria (MBI:TAC) wordt belichaming als één van de zes domeinen van competentie van mindfulnesstrainers beschreven. Belichaming wordt daarbij genoemd als het lastigste domein om te “vangen” in beoordeelbare kenmerken.

Volkomen begrijpelijk, volgens compassietrainers en -supervisoren Peter Paanakker en Ronald de Caluwé. Desalniettemin hebben zij een vierdaagse training ontwikkelend om dit domein nader te verkennen en trainers te ondersteunen zich hierin te verdiepen.

Deze training start in de tweede helft van 2024.
Meer info

Scroll naar boven