Niet echt voor Nederlanders…
Immers: vooruit betalen is iets waar veel mensen een hekel aan hebben. Je moet nog maar zien of je het betaalde ontvangt. Gelijk oversteken of boter bij de vis, dat ligt ons meer. Het raakt aan de kern van een fenomeen, eigenlijk meer een probleem, van deze tijd, namelijk voorwaardelijkheid.
De neiging alleen iets voor een ander te doen als er iets tegenover staat.
Geen voorwaarden vooraf
Dit artikelje gaat echter niet alleen over voorwaardelijkheid, maar over een film waarin dit thema origineel is uitgewerkt: Pay It Forward. Niet terugbetalen maar vooruit betalen dus.
Een film waarin docent Kevin Spacey een klas uitnodigt een project te verzinnen dat de wereld zal veranderen en dat project ook in gang te zetten. Eén van de leerlingen heeft een idee waarbij je drie mensen helpt en niets van ze terug vraagt. In plaats daarvan vraag je ze drie andere mensen te helpen.
Ik ga u niet de hele plot uit de doeken doen, want het is werkelijk een alleraardigste film om naar te kijken, met een ontroerend einde.
Mogelijk of niet?
Iedereen kent toch wel 3 mensen die hij of zij kan helpen? Het hoeven niet persé wereldomvattende bezigheden te zijn. Nee, gewoon, wat binnen je macht valt, maar wél dingen die met helpen of geven te maken hebben. Echt geven, dus niet omdat het goed uitkomt of omdat je hoopt dat er stiekem toch iets terug zal komen (een neiging die diep zit!).
En, ook een vraag die rondzingt: waarom gebeurt het (nog) niet!?!? Waarom doen wij niets voor anderen zónder er iets voor terug te verwachten?
Een kort citaat uit de film:
Sommige mensen zijn bang dat dingen anders worden.
Het is lastig voor mensen, die gewend zijn aan hoe het is, ook als dat slecht is, om te veranderen. En die geven dan op.
En als ze dat doen, dan verliest iedereen op de een of andere manier…
Dat zou wel eens helemaal waar kunnen zijn.
Hoe is dat voor u?
Foto: Tom Ezzatkhah on Unsplash