Home » Learn More » Mindfulness » Waar schuurt het?

Waar schuurt het?

Relax More - Waar schuurt het?

Dagelijks zullen we dat gevoel tegenkomen: het gaat niet helemaal zoals we willen. De computer start te traag op; als we in de badkamer willen zijn, merken we dat zich daar een huisgenoot verschanst heeft; we moeten drie keer lopen voor we onze zaken bij elkaar hebben; en natuurlijk is er net een file waar hij anders niet is…
Kortom: het schuurt.

Deze kleine dagelijkse ergernissen kunnen een groot deel van je plezier vergallen en lang blijven rondwaren in de geest. Vreemd eigenlijk, want rekenkundig gezien zijn de voorvallen die wél soepel gaan veruit in de meerderheid.

Irritatie, ongeduld en onvrede zijn symptomen van verzet. Verzet tegen de realiteit. Je wilt niet wat er NU gebeurt. Je wilt DIT niet. Logisch, want in de file staan is niet leuk. Wat hieraan nu zo interessant is, is dat we, met al onze kennis en wijsheid, niet inzien dat het niet-willen van dit ongemak geen effect heeft op het ongemak.

Dat we ons opwinden en vervolgens nogmaals opwinden omdat het eerste opwinden niet hielp.

Menselijk, dat is het ontegenzeggelijk. Toch zijn al deze ongemakken kansen om iets te leren. Te leren over hoe de menselijke geest eigenlijk werkt. En om te leren dat een oplossing dichterbij is dan we denken. Niet de oplossing voor het fileprobleem, maar de oplossing voor (niet tegen!) verzet.

Daar, tussen haakjes, daar stond de oplossing: opmerken dat er verzet is, dat is alles. Daar kunnen we uit de doe-modus stappen van het opstapelen van verzet op verzet en in de zijn-modus schakelen om te verblijven bij verzet.

Al het andere is wéér iets doen, bijvoorbeeld oordelen over je verzet; en zo de cirkel rond maken. Het kalm leren verblijven bij verzet geeft je de gelegenheid te merken hoe het gevoel vanzelf verandert na een paar minuutjes, zodat je er niet een hele ochtend in hoeft te blijven hangen.

Waar het schuurt, daar valt iets te polijsten.
Kleine ergernissen zijn om te polijsten. Gebruik ze daarvoor. Kalmte is een goed polijstmiddel.

Grote ergernissen, heftige emoties, ziekte en verdriet zijn kiezelstenen; daarmee gaat polijsten een stuk moeilijker. Maar een gepolijste geest kan met die grote ‘ergernissen’ op een kalmere en helderder manier omgaan.

Foto: kazuend on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven