Home » Learn More » Inspiratie » Waarom het leven géén reis is

Waarom het leven géén reis is

Relax More - Waarom het leven géén reis is

Alan Watts is een beken­de in de Zen-wereld. Hij schreef onder ande­re het boek met de wei­nig fan­ta­sie­vol­le titel “Zen-boed­dhis­me”, één van mijn eer­ste zen-boe­ken. Een boek dat ik meer­ma­len met veel ple­zier gele­zen heb.

Wat ik recen­te­lijk ont­dek­te is dat een aan­tal van zijn toe­spra­ken beschik­baar is. Som­mi­gen zelfs met film­beel­den, die zijn woor­den extra kracht geven. Zoals onder­staand filmpje.

Watts betoogt prach­tig dat het bekij­ken van het leven als een reis, ertoe kan lei­den dat we steeds maar ergens naar­toe op weg zijn, zon­der aan­we­zig te zijn daar waar we echt zijn: hier.

Neem nu het uni­ver­sum. Het uni­ver­sum is in zijn kern speels. Het hoeft ner­gens heen: zoals het gaat, gaat het. Net als met muziek: ook in de kern speels (zelfs let­ter­lijk ;-). Ook muziek hoeft ner­gens heen. Immers: dan zou­den we alleen de laat­ste noot hoe­ven te spe­len en dan zou­den we ons doel bereikt heb­ben. Of het zou het best zijn wan­neer de muziek zo snel moge­lijk gespeeld zou worden.

Of dan­sen: dan­sen is niet bedoeld om op een bepaald punt in de ruim­te uit te komen. Zo van “we zijn er…” De kern van dan­sen is de dans.

In ons leven gaat dat helaas vaak anders. We ver­de­len het leven in sta­dia, we gaan van de ene klas naar de ande­re op school. Na school gaan we car­ri­è­re maken, wil­len we ergens komen, gaan we doe­len halen. Kijk in het film­pje naar het ver­haal dat Alan Watts zo mooi ver­telt. Het leven als een muziek­stuk, als een dans…

Foto: Man­tas Hes­t­ha­ven on Uns­plash

5 1 stem
Beoordeel artikel
Abonneer
Laat me weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Bekijk alle reacties
2
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll to Top