Home » Learn More » Inspiratie » Waarom mediteren?

Waarom mediteren?

Relax More - Waarom mediteren?

Matthieu Ricard staat bekend als “gelukkigste man in de wereld”, dus het is niet verbazingwekkend dat hij gelukkig zijn als een belangrijke reden noemt om te mediteren. In een interview met boeddhistisch kwartaalblad Tricycle werd hem gevraagd om een visie op de hypothetische situatie waarin de wetenschap – misschien door een pil of chemische stof – geluk in het brein kan simuleren. Matthieu Ricard’s antwoord:

Door het activeren van bepaalde delen van ons brein kun je misschien een tijdje een sensatie van intens plezier genereren, maar dat zal niet eeuwig duren.

Dat is zeer zeker geen geluk. Het is gewoon een tijdelijk foefje. Echt en oprecht geluk is een toestand die verband heeft met wijsheid, afgestemd zijn op de realiteit en het vrij zijn van de geestelijke vergiften (haat, hebzucht en onwetendheid).
Plezier is geen basis om deze vrijheid te laten ontstaan uit het dualistische vastklampen, onbegrip en onjuiste beelden van de realiteit. Dáár komt onze meditatiebeoefening bij om de hoek kijken.

Er is niets mis met plezier, maar het heeft niet veel te maken met geluk.

Dit bericht is een vertaling van een deel van een artikel uit Tricycle, Engelstalig Boeddhistisch kwartaalblad.

Foto: Dollar Gill on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven