Home » Learn More » Mindfulness » Wat Boeddha bedoelde met Mindfulness

Wat Boeddha bedoelde met Mindfulness

Relax More - Wat Boeddha bedoelde met Mindfulness

Het woord mindfulness wordt zo vaak en makkelijk gebruikt tegenwoordig dat je zou denken dat iedereen weet – of het erover eens is – wat het betekent. Is mindfulness eenvoudigweg open en gewaar zijn voor dat wat binnen en rondom je gebeurd? Volgens Alan Wallace is dit niet de hele waarheid:

“Wanneer mindfulness wordt vergeleken met alleen maar aandacht, kan het makkelijk tot het misverstand leiden dat het cultiveren van mindfulness niets te maken heeft met ethiek of met het cultiveren van een gezonde of heilzame geesteshouding en met het verminderen of uitdoven van onheilzame geesteshoudingen.

Niets is minder waar. In de oude Pali geschriften (de Abhidhamma), waar mindfulness genoemd wordt als heilzame geesteshouding, wordt het niet omschreven als ‘kale’ aandacht, maar als mentale factor die een duidelijk onderscheid maakt tussen heilzame-/gezonde geesteshoudingen en ongezonde-/onheilzame geesteshoudingen en gedragingen.

Daarbij wordt mindfulness gebruikt om heilzame geesteshoudingen te cultiveren en de onheilzame geesteshoudingen tegen te gaan.”

Uit een interview met B. Alan Wallace

Dit bericht is een vertaling van een deel van een artikel uit Tricycle, Engelstalig Boeddhistisch kwartaalblad.

Foto: Sam Austin on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven