Home » Learn More » Inspiratie » Wat is er met de mens gebeurd?

Wat is er met de mens gebeurd?

Relax More - Wat is er met de mens gebeurd?

Ik vond een oud boekje in de kast – nog van mijn opleiding tot docent lichamelijke opvoeding. De toenmalig psychologiedocent had de durf om ons, 19-jarige ongeleide projectielen, het boekje Wat is er met de mens gebeurd? (1959)  van Han Fortmann (1912-1970) voor te schotelen. Kom daar maar eens mee in het huidige HBO-landschap …

Relax More - Wat is er met de mens gebeurd? (2)
Han Fortmann

Ik heb het herlezen afgelopen week. Prachtig. Bladzijde 1: “Uit de waaier van menselijke mogelijkheden, waarover ieder pasgeboren kind beschikt, selecteert en realiseert een cultuur er slechts enkele. … En alle culturen tezamen geven een indrukwekkend beeld van de waarlijk eindeloze plasticiteit der menselijke natuur, zij stemmen tot verwondering over het wonder mens, …”.

Het heeft mij geïnspireerd om, net als toen naar de kinderen tijdens mijn stages in het basis- en voortgezet onderwijs, nu naar de deelnemers van de training te kijken vanuit mogelijkheden. Of: mijn taak als trainer te zien als het helpen de deelnemer naar zichzelf te laten kijken zoals naar het 9-puntenprobleem (huiswerk week 1).

Met dank aan mijn psychologiedocent, die ik voor deze inspiratie nog nooit bedankt hebt.

Foto: GoaShape on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven