Home » Learn More » Relax More » What’s in a name: Relax More…

What’s in a name: Relax More…

Relax More - What's in a name: Relax More...

Oud en nieuw

Het is niet niets, een oude naam* ‘verlaten’ en een nieuw jasje aantrekken. Het heeft ook wel wat voeten in aarde gehad voordat ik er zeker van was dat het echt Relax More moest worden.

Ontspanning?

De twijfel zat hem erin dat Relax More makkelijk geassocieerd zou kunnen worden met bezigheden die met ontspanning te maken hebben. Ik heb beslist geen hekel aan ontspannen en maak in mijn lessen, consulten en trainingen dankbaar gebruik van dit hulpmiddel. Alleen maar aandacht voor ontspanning als remedie voor teveel spanning, een groot probleem in de huidige tijd, is mijns inziens slechts symptoombestrijding.

Naar diepere oorzaken

Naast ontspanning is het ook nodig te kijken naar de oorzaken van de spanning of druk. Dieper kijken dan alleen het werk of de privésituatie, maar naar wat wij er zelf mee doen. Inzicht verwerven in hoe het zo gekomen is, hoe onze levensgeschiedenis uiteindelijk tot uiting komt in de manier waarop we ons nu, letterlijk en figuurlijk, in de wereld bewegen.

Kernwoorden daarbij zijn nieuwsgierigheid, aandacht, compassie en verbondenheid. De benadering vooral lichaamsgericht; woorden zijn ondersteunend en richtinggevend, het uiteindelijke compassievol- en verbonden zijn gebeurt in het lichaam.

Dat is geen alledaagse opvatting, maar wel een die gestoeld is op (zelf!)kennis en een ruime ervaring in lichaam-geest disciplines, én een opvatting die hoe langer hoe meer wordt ondersteund door recent wetenschappelijk onderzoek.

Relax More – minder druk

Relax More heeft dus vooral betrekking op het verminderen van druk op onszelf. Druk die we onszelf opleggen vanuit een té eenzijdige leerschool tijdens ons leven. We leren vooral ongemak te vermijden en geluk na te jagen. En, misschien wel de belangrijkste oorzaak van ellende: we leven in de illusie dat dit haalbaar is. We denken dat we echt van al ons ongemak kunnen afkomen en alles wat ons hartje begeert kunnen krijgen, als we maar genoeg ons best doen. Maar dat is het niet. En we hebben er ook geen ‘recht op’. Het “falen” is dus ingebakken en leidt alleen maar tot meer ongemak en meer streven.

Zo leven heel veel mensen vanuit een zelfkritische mentaliteit en een krampachtige visie op de wereld.

Daar waar druk of kramp, in welke vorm dan ook, het probleem is, kan het nooit tegelijk de oplossing zijn. Immers: dan HAD het toch al geholpen? Of zouden we het misschien niet hard (!) genoeg geprobeerd hebben?

Minder lijden

De sleutel ligt in minder druk, uit de kramp, in de ruimte en de lichtheid. Soms recht in tegen datgene wat de gewoonte en conditionering aangeeft. Dan kan er ruimte ontstaan voor een andere manier van omgaan met datgene wat het leven ons brengt; kan de vicieuze cirkel van ongemak, stress en verzet omgekeerd worden in een cirkel van verbondenheid en heling.

Heling: delen die van elkaar gescheiden waren weer samen brengen.
Soms in een mindfulness– of compassietraining, soms in de Tai Chi of Qigong lessen, soms in een persoonlijk consult, waarin delen van de andere disciplines gecombineerd worden met lichaamsgerichte trauma-therapie.

“De weg naar wereldvrede begint met innerlijke vrede”

Een belangwekkend citaat van de Dalai Lama, dat een belangrijk aspect aanraakt. Een aspect dat samenhangt met onze kernwaarde ‘verbondenheid’. Want behalve in onszelf te investeren en de ontdekkingsreis naar innerlijke vrede te ondernemen, dienen we steeds te beseffen dat we een deel zijn van de wereld en dat we dáár in de praktijk brengen wat we geleerd hebben.

Als we alleen maar oefenen, Relax More praktiseren om er zelf beter van te worden, zien we minstens de helft van het geheel over het hoofd.

Relax More gaat ook daarover.

 

* Voor wie het niet weet: tot eind 2017 voerden we onze activiteiten uit via de naam In Aandacht. Onder www.inaandacht.nl hadden we diverse ‘sub-websites’, zoals leef.inaandacht.nl voor de mindfulness- en compassietrainingen, beweeg.inaandacht.nl voor Tai Chi een Qigong, opgroeien.inaandacht.nl voor mindfulness voor kinderen en eet.inaandacht.nl voor gezonder en diervriendelijker eten.

Foto: Nicolas Hoizey on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven