Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Wiebelen op het mos

Wiebelen op het mos

Relax More - Wiebelen op het mos

Verknoeide video’s

Relax More - Wiebelen op het mos

Tja, dat was wel even wennen. Denk je een mooie opname te maken voor je les, val je halverwege om. Het mos in het park bleek niet bevorderlijk voor mijn balans. Mos geeft op zijn zachtst gezegd geen heldere informatie aan je voeten. Het schuift, geeft onverwacht mee of golft als een waterbed.

Het sponzige materiaal verwart de zintuigen.

Het werd een frustrerende middag met diverse ‘verknoeide video’s’. Pas ‘s avonds viel voor mij het kwartje:  hoezo verknoeid?

Plezier in bewegen gaat verloren met het streven naar perfectie

Dat vertel ik mijn cursisten al jaren. Perfectie is de dood in de pot voor pret en nieuwsgierigheid. Dat geldt ook voor mij. Met mijn fixatie op “hoe ziet dit eruit op de video” wordt het mos de vijand van mijn perfecte beweging.

Sterker nog: door de spanning om te doen alsof ik altijd mooi beweeg, vliegt de aandacht voor het contact tussen voeten en mos de deur uit.

Juist het wiebelen helpt lichaam en geest

Waar draait het nu eigenlijk om? Vloeiend bewegen krijg je cadeau als je blijft experimenteren. Echt waar: hoezeer je in het verleden ook jezelf verwaarloosd mag hebben, kom in beweging en je brein-lichaam beloont alle aandacht die je eraan wilt besteden. Dus speels uitproberen, of het er nu mooi of lelijk uitziet voor een buitenstaander, houdt je soepel in lichaam en geest.

Plezier in bewegen komt ons volwassenen niet aanwaaien

Als we met het verstrijken van de jaren sluipenderwijze steeds vaster zijn komen te zitten, kan iedere sport grote frustratie oproepen. Vooral als je eigenlijk liefst binnen een paar dagen weer die jonge soepele figuur wil zijn, die nog steeds in je hoofd zit.

Of als je, zoals ik, voor de buitenwereld wilt doen alsof je die ene beweging allang mooi kon doen.

De enige foute beweging is niet bewegen

Ik hoop tot mijn laatste adem te genieten van Tai Chi en Qigong. Desnoods achter mijn rollator. Dat vraagt oefenen met humor en een milde blik voor mijn gewiebel.

Nu al!

Daarom bovenaan dit artikelje het door mij gewraakte moment. Helaas alleen een momentopname, de video had ik al gewist.

Wijsheid komt soms wat laat…

Foto: xandro Vandewalle on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven