Home » Learn More » Tai Chi en Qigong » Windbeweging

Windbeweging

Relax More - Windbeweging

Mooie taal

Dat zou ook wel een mooie vertaling van Qigong zijn: Windbeweging. Chi, de levensenergie of adem, zou je best vrij mogen vertalen als wind. Zeker in relatie tot beweging, waarbij wind de drijvende kracht kan zijn.
Dus: een nieuwe Qigong vorm? Neen.

Ik wil u ditmaal iets vertellen en laten zien over een andere vorm van windbeweging als die waarvoor ik u misschien net lekker maakte. Alhoewel…, misschien komt er straks nog een paralel…

Theo Jansen’s standbeesten

Al meer dan 20 jaar houdt kunstenaar Theo Jansen zich bezig met het creëren van prachtige gedetailleerde over het strand lopende en door de wind aangedreven sculpturen, of Strandbeesten, zoals hij ze zelf noemt. Iedere sculptuur, ieder “beest” is voorzien van vleugelachtige en windvangende zeilen en een ingewikkeld web van gewone gele elektriciteitsbuizen en plastic limonadeflessen als lichaam en benen, die ongelofelijk levensecht bewegen wanneer de windkracht wordt omgezet in kinetische energie.

In evolutie

Jansen’s nieuwe levensvormen, zoals hij ze zelf ziet, hebben, net als de echte natuur, een evolutie doorgemaakt sinds 1990. Sommige modellen zijn zelfs in staat om lucht op te slaan voor windstille perioden. Zij zijn in staat de elementen te weerstaan en over het strand te wandelen in de meeste weersomstandigheden.

Een eigen leven

Het doel van Theo Jansen is om een heleboel strandbeesten rond te laten lopen en hun eigen leven te laten leiden. Daarbij wil hij een model scheppen dat in staat is zand te scheppen om de duinen op te hogen of te behouden en zo een bijdrage te leveren aan het behoud van de kustlijn.

Onderstaand een mooi filmpje dat een stukje evolutie van de strandbeesten laat zien.

De link met onze lessen

OK. En wat heeft dit nu met Qigong of Tai Chi te maken?
Ik geef u enkele steekwoorden, bij wijze van hints:

Nog niet duidelijk? Dan wordt het tijd voor een proefles Tai Chi of Qigong, om zelf te ervaren hoe deze steekwoorden in onze lessen verweven zijn, want dat zijn ze. Sterker nog: ze vormen eigenlijk de kern van de lessen, tezamen met plezier, effectiviteit en fitheid…

Tot slot nog een mooie TED talk van Theo Jansen. Hierin legt hij prachtig de evolutie van de strandbeesten uit. Van het opslaan van lucht, tot het voelen van water, tot het zelfbeschermende mechanisme van verankering als de wind te hard gaat worden. Heel ingenieus en het bekijken zeker waard.

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven