Home » Learn More » Gelezen, gehoord, gezien » Within You, Without You

Within You, Without You

Relax More - Within You, Without You

It was 20 years ago today…

Elke rechtgeaarde Beatles fan zal onmiddellijk de eerste woorden herkennen van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Dit legendarische album verscheen in de zomer van 1967. Dat is dus geen “20 years ago today”, maar alweer 50 jaar geleden.

Ter gelegenheid van dit jubileum werd een geremasterde versie uitgebracht, geproduceerd door Giles Martin, zoon van de toenmalige producer, George Martin. Hiervoor heeft hij gebruik gemaakt van de oorspronkelijke opnames, die zorgvuldig bewaard worden in de kelders van de Abbey Road studio.

Nostalgisch cadeau?

Van mijn jongste zoon kreeg ik dit opnieuw uitgebrachte Beatles album voor mijn verjaardag. Het gaat vergezeld van een bonus CD met maar liefst 18 alternatieve takes. De muziek klinkt helderder dan ooit tevoren en het is boeiend om via de alternatieve opnames getuige te kunnen zijn van het creatieve proces van de Fab Four.

Nostalgie naar de jaren ’60? Jeugdsentiment van een oude hippie? Misschien ook wel, maar daar gaat het mij hier niet om. Bij het beluisteren van deze muziek uit mijn jeugd werd ik getroffen door het enige nummer op dit album dat niet van het duo Lennon & McCartney is. Het nummer Within You Without You is geschreven door George Harrison. Het valt op door de tekst en het gebruik van toen nog vrij onbekende Indiase instrumenten.

Naar India

Halverwege de jaren 60 moest je naar India om mee te tellen in de artiestenwereld. Zo deden ook de Beatles India aan. Ze bezochten daar o.a. de Maharishi Yogi, destijds een bekende goeroe. Op George Harrison heeft de kennismaking met de muziek en de oosterse spiritualiteit een blijvende indruk gemaakt. Hij is meerdere malen in India terug geweest. Ravi Shankar leerde hem de sitar bespelen, zoals te horen is in dit nummer.
Maar ook de spirituele lessen van de Maharishi hebben bij George Harrison hun sporen nagelaten, zoals in de tekst van Within You Without You te horen is.

Krachtige songtekst

De tekst bevat een aantal zinnen die mij bijzonder aanspreken en die ik hier graag wil weergeven.

Try to realize it’s all within yourself, no-one else can make you change.
The people who hide themselves behind the wall of illusion never glimpse the truth.
When you’ve seen beyond yourself then you may find peace of mind.
The time will come when you see we’re all one.

Eigen vertaling:

Besef dat het allemaal in jezelf ligt, niemand anders kan je doen veranderen.
De mensen die zich verschuilen achter de muur van illusie vangen nooit een glimp van de waarheid op.
Als je verder gekeken hebt dan jezelf kun je geestelijke rust vinden.
De tijd komt dat je inziet dat we allemaal een zijn.

Diepe inzichten ingebed in prachtige muziek. Sgt. Pepper’s 50th Anniversary Edition: een schitterend album.

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven