Home » Learn More » Gelezen, gehoord, gezien » Witteman ontdekt

Witteman ontdekt

Relax More - Witteman ontdekt

“Verwende prinsesjes” is de titel van een boek geschreven door Volkskrant-journaliste Elma Drayer. Hieraan moest ik denken toen ik haar gisteravond haar mening hoorde spuien over mindfulness in het programma Witteman Ontdekt: Het Geluk.  Vreselijk vindt ze het: “Dat ongelofelijke gestaar naar de eigen navel.“ Volgens Drayer is het volgen van een mindfulnesstraining een teken van “ik-gerichtheid” en versterkt het nog eens het enorme individualisme waarmee onze samenleving toch al te kampen heeft.

Tegengas

Gelukkig kreeg ze tegengas van de hoofdgast van deze aflevering, Eveline Brandt, mindfulnesstrainer te Leiden.  Brandt legde uit dat het tegendeel waar is. Mensen die door mindfulness afstand hebben leren nemen van hun eigen stress, gedoe en gedachten, scheppen daarmee juist ruimte en krijgen meer aandacht voor wat er om hen heen gebeurt.

Paul Witteman had ook een wetenschapper uitgenodigd: hoogleraar psychologie Filip Raes van de KU Leuven. Deze stelde nuchter vast: “Niets werkt voor iedereen, dus ook mindfulness niet.” Voor mensen die te kampen hebben met angst, stress en depressie is het echter een uitstekende remedie tegen het eindeloze piekeren dat daarmee gepaard gaat. Raes veegde hiermee de ongefundeerde kritiek van Drayer van tafel.

Euromast

We zagen Paul Witteman in een groepje bij Eveline Brandt thuis deelnemen aan een aantal oefeningen. De rozijnoefening, de bodyscan en loopmeditatie kwamen in beeld. Daarna volgde een stukje dat mij een beetje verbaasde: Witteman ging samen met Brandt de Euromast op om de confrontatie aan te gaan met zijn hoogtevrees. Dat vond ik niet zo relevant. Immers een mindfulnesstraining is geen therapie om met welke fobie dan ook af te rekenen. Dit deel van het programma zal er wel in gemoeten hebben om het een beetje spannender te maken.

De uitwassen van de mindfulnesshype kwamen ook aan bod middels een stukje over “mindful tennis”. Dit had weinig te maken met wat mindfulness werkelijk is, maar meer met leren focussen.

Een mooie uitzending!

Het was een prima uitzending met voor- en tegenstanders. Eveline Brandt en Filip Raes legden rustig en beheerst uit wat mindfulness is en voor wie het geschikt is. Paul Witteman had natuurlijk slechts één sessie meegemaakt en niet de hele training van acht weken gevolgd. De vraag blijft of een TV programma van 40 minuten een compleet beeld kan geven. Aan het slot maakte Eveline Brandt nog een wijze opmerking. Toen Witteman haar vroeg: “Ben ik nou iemand die je zo’n cursus zou aanraden?” antwoordde zij: “Dat is alleen maar iets dat uit jou kan komen.”

Als je de uitzending terug wilt zien, ga dan naar deze link.

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven