Home » Learn More » Relax More » Zelf een meditatiebankje maken – tips en trucs

Zelf een meditatiebankje maken – tips en trucs

Relax More - Een meditatiebankje; zelf maken of kopen?

Inleiding

In mijn oude zaal had ik t.b.v. de mindfulness– en compassietrainingen een aantal meditatiekussens en -bankjes beschikbaar. Enkele daarvan heb ik zelf gemaakt. Een tijd geleden zag ik, via mijn Qigong leraar, een prachtig meditatiebankje, gemaakt door een kunstenaar en handboogbouwer uit Finland. Ik vond het bankje zo mooi dat ik contact zocht met de bouwer en het een tijdje heb verkocht in onze toenmalige webwinkel.

Statement

Sommige mensen kunnen zich geen Fins design meditatiebankje veroorloven (hij kostte € 75,-). Ik hecht er waarde aan te melden dat wat mij betreft de kwaliteit van je meditatie niet, ik herhaal: NIET afhankelijk is van de prijs van het medium waar je op zit. Er waren dan ook best wat bedenkingen bij ondergetekende voordat ik besloot het bankje te gaan verkopen, omdat ik die schijn niet wil wekken.

Ik mediteer zelf op een oud en flodderig kussen en heb een tweedehands opklapbaar bankje als reserve voor als ik tijdens retraites zere knieën mocht krijgen (wat gelukkig de laatste jaren niet meer aan de orde is).

Wat deelnemers en cursisten mij geregeld horen zeggen tijdens de mindfulnesstraining is dat je ook voor € 0,50 een meditatiebankje kunt maken waarop ook die zogenaamde verlichting 😉 te bereiken is. Iedereen heeft wel drie plankjes in de schuur liggen en kan 4 spijkers uit een oude jampot opdiepen en kan zo zelf een bankje op maat maken. Eén zitplankje en twee staandertjes zagen, in elkaar spijkeren en voilà, klaar voor € 0,50. Heb je nog een restje verf staan, kun je hem een beetje mooier maken.

Hieronder enkele foto’s, sommigen van eigen bankjes, anderen gemaakt tijdens een sesshin (zen-retraite).

Je ziet: misschien geen hoogstandjes van design, maar zeer functioneel. Wat dat betreft hoeft budget geen belemmering te zijn om te mediteren op een bankje.

OK, maar hoe groot moet zo’n bankje dan zijn? En waar moet of kun je verder aan denken bij het zelf maken van een meditatiebankje? Lees verder!

Alle artikelen die je op RelaxMore.nl vindt, staan ook op Substack,
een mooi, veelzijdig en reclamevrij schrijversplatform.
Nieuwe artikelen zullen alleen op Substack verschijnen.
Je kunt je daar gratis abonneren, en je verheugen op wat komen gaat…

Lees dit artikel verder op Substack, incl. gratis bouwtekening. Reageren mag daar ook.

13 gedachten over “Zelf een meditatiebankje maken – tips en trucs”

 1. Bedankt voor de bouwtekening! Prima bankje geworden en sneller in huis dan via bol.com 😉 had inderdaad nog wat planken staan in de schuur, schroeven ook, likje verf en heb de standaard maten aangehouden, en zit heerlijk!

 2. Hallo ! Zelf heb ik enkele jaren terug al een bankje of 2 gemaakt. Het verschil tussen voor- en achterzijde is telkens minder dan 1,5cm ipv de 2,5cm die hier gehanteerd worden. Ook deze zitten erg comfortabel. Het is echt wel wat uitzoeken en durven experimenteren met genoemde afmetingen.

 3. Beste Ronald,

  bij toeval kwam ik “al googlend” op jouw website terecht omdat ik aan het zoeken was naar meditatiebankjes. Daarom deze mail, niet met een vraag, maar om te bedanken voor de uitgebreide uitleg over hoe je een meditatiebankje zelf kan maken! Erg duidelijk en handig!

  Hartelijke groeten en wie weet tot ziens ergens in de toekomst,
  Marja Nieuwland

 4. Wat een mooie uitleg en tekening – heel liefdevol hoe u benoemt dat een versiering ook mag!
  Ik ga er mee aan de slag; heb er ooit als eens een gemaakt met een bijpassend tafeltje om in een dagboek te schrijven. Deze hebben bij een verhuizing een beetje klem gezeten dus nu nieuwe ronde nieuwe kansen! Erg handig om er maten bij te hebben.

 5. Hoi Ronald,

  Het lukt mij niet om het PDF te downloaden. Hij geeft dan de melding: Forbidden
  You don’t have permission to access this resource.

 6. Beste Ronald,

  Gisteravond kwam ik op je website omdat ik instructie zocht om een meditatiebankje te maken. Bedankt voor de uitleg en dimensies. 

  Meteen een eerste versie gemaakt, zie foto. Plankje steigerhout, 6 schroeven (wel even weggewerkt), wat lijnolie. Was klaar in 2 uurtjes.

  Heb er al heel fijn op gezeten. Nogmaals dank!

  1. Avatar foto
   Ronald de Caluwé

   Fijn en dank voor je bericht, Jeroen!
   Ik heb de foto van je meditatiebankje (hij is goed gelukt!) in het artikel erbij geplaatst.

   Goede meditaties gewenst. 🙏

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven