Home » Learn More » Gelezen, gehoord, gezien » Zo heb je een vakantiegevoel en zo is het foetsie…

Zo heb je een vakantiegevoel en zo is het foetsie…

Relax More - Zo heb je een vakantiegevoel en zo is het foetsie...

Kent u die uitdrukking, dames en heren?, als ik Dominee Gremdaat even aan mag halen: “Zo heb je een vakantiegevoel en zo is het foetsie…”?

Van de week las ik een stukje op nu.nl waarin stond:

Ruim 60 procent van de Nederlandse vakantiegangers is na één dag werken het vakantiegevoel kwijt.
Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder 51.400 respondenten per dag.

Het vakantiegevoel verdwijnt gemiddeld na twee of drie dagen. Dat is zo ongeveer een halve week werken. Een minderheid lukt het langer in vakantiesferen te blijven. Bij 15 procent duurt de vakantieroes langer dan een week.

65 procent van de respondenten zegt het na terugkomst van de vakantie extra druk te hebben. Veel e-mails en opgestapeld werk spelen hierbij een rol.

Ai, dat is eigenlijk best zorgwekkend.
Eén dag werken en het hele vakantiegevoel is weer weg. Tja…

Laten we eens kijken…

Wat is dat vakantiegevoel eigenlijk?

Ik stel mij zegswijzen voor als “er even helemaal uit zijn”, “de boel de boel laten”, “even niets hoeven”, tot misschien wel “daar heb je het hele jaar naar toe gewerkt”. Deze laatste hoor je ook in andere contexten, zoals carnaval en het vuurwerk afsteken tijdens oud-en-nieuw. Maakt niet uit. Is ook een soort vakantiegevoel: iets leuks waar je lang naar uitkijkt en wat daarna weer voor een heel jaar voorbij is.

OK, maar wat VOEL je dan?

Naar het schijnt gaat het vakantiegevoel gepaard met opluchting en een gevoel van ruimte en vrijheid, o.a. in de buik- en hartstreek. Er wordt dus letterlijk en figuurlijk minder druk ervaren.

Wanneer heb je een vakantiegevoel?

Welnu, da’s natuurlijk vrij logisch, na de eerste vraag: als je er even een weekje of paar weekjes helemaal uit bent natuurlijk! Waaruit? Uit de dagelijkse werksleur. Het gaat volgens mij nog niet eens om het bereizen van verre bestemmingen. Tenminste: ik ken genoeg mensen die een prettig vakantiegevoel hebben als ze 3 weken in eigen huis en tuin vertoeven.

Overigens treedt het vakantiegevoel vaak niet direct op na het ingaan van de vakantie. Veel mensen hebben nog een tijdje last van een na-ijl-effect van de drukte en het werken, net als een vliegwiel dat pas een tijdje na het beëindigen van de aandrijfkracht tot stilstand komt, of een trein die uitrolt.
Dit leidt soms tot een zogenaamde vakantieruzie in huiselijke kring…

Wanneer raak je het vakantiegevoel weer kwijt?

Als je, al dan niet terug van weg geweest, weer “aan de bak” moet. Werken. Nog 49 weken tot de volgende 3 weken zomervakantie. Volgens bovenstaand onderzoek dus in minstens 60% van de gevallen al na één dag…

Hebben we alleen een vakantiegevoel in de vakantie?

De term vakantiegevoel doet vermoeden dat er ook een niet-vakantiegevoel bestaat. Misschien dat dat een moeten-werken-gevoel is of een dagelijkse-sleur-gevoel.

OK, ik weet ook wel dat niet iedereen nu direct de keuzes kan maken die hij of zij misschien graag zou willen. Er kunnen talloze redenen zijn waarom je nu niet anders kunt dan 49 weken hard werken om dat 3 weken niet te hoeven. Ik ben er elf ook mee bekend, wees gerust! Ik wens je van harte toe dat de omstandigheden ten goede keren!

En dat keren kan wat mij betreft in twee aspecten zitten: de omstandigheden veranderen of de manier waarop je met de omstandigheden omgaat veranderen.

Neem vakantie!

De Vietnamese Zenmeester en vredesactivist Thich Nhat Hanh schreef:

Neem iedere week een dag vakantie
Neem iedere dag een uur vakantie
Neem ieder uur vijf minuten vakantie
Neem iedere minuut tien seconden vakantie

Koester dus iedere dag en minuut een vakantiegevoel. Oefen je opmerkzaamheid en leer dat er ook in die 49 weken talloze kortere of langere momenten van vakantiegevoel kunnen zijn.

Foto: Illia Cherednychenko on Unsplash

Over de schrijver

Abonneer
Laat me weten als er
guest
0 Reacties
Inline reacties
Bekijk alle reacties
0
Wil je een reactie geven op dit artikel? Cool!x
Scroll naar boven